• Haberler
  • Aktüel
  • Kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yeni yükümlülükler getirildi

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yeni yükümlülükler getirildi

Suç gelirlerinin aklanması ile terörün finansmanının önlenmesine yönelik yükümlülüklere uyum programında önemli değişiklikler getiren yönetmelik, 25 Aralık 2024 tarihli Resmî Gazete'de yayımlandı.

 Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve suç gelirlerinin aklanması ile terörün finansmanının önlenmesine yönelik yükümlülüklere uyum programında önemli değişiklikler getiren yönetmelik, 25 Aralık 2024 tarihli Resmî Gazete'de yayımlandı. Değişiklikler, kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yeni yükümlülükler getirirken, uyum programlarının kapsamını genişletiyor.

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları Kapsama Alındı

Yönetmeliğin 4’üncü maddesine eklenen yeni bentle kripto varlık hizmet sağlayıcıları, uyum programının yükümlüleri arasına dahil edildi. Ayrıca, 7’nci maddeye eklenen düzenlemeyle bu hizmet sağlayıcıların müşteriler ve işlemler üzerindeki kontrollerini artırmaları ve elektronik transferlerde gönderici ve alıcı bilgilerini dikkate almaları zorunlu hale getirildi.

Uyum Programlarına Yeni Tedbirler

Finansal kuruluşların kripto varlık hizmet sağlayıcılarla iş ilişkisi tesisinde, üst düzey yöneticilerin onayının alınması gerekecek. Ayrıca, iş ilişkisi sırasında kimlik tespiti ve işlem sınırlarının belirlenmesi gibi tedbirlerin uygulanması şartı getirildi.

Uyum Görevlisi Atamalarına Yeni Kriterler

Yönetmelikte uyum görevlilerinin atanması ve yetkilendirilmesi süreçleri yeniden düzenlendi. 17’nci maddeye yapılan eklemelerle, uyum görevlisi olabilmek için sicile kayıtlı olma şartı getirildi ve belirli sürelerle Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda görev yapmış kişiler için özel düzenlemeler yapıldı.

Risk Yönetimi ve Kontroller Genişletildi

6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun ve 7262 sayılı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun kapsamında, malvarlığının dondurulması kararlarına uyum için daha gelişmiş kontrol mekanizmalarının devreye alınması öngörülüyor.

Yönetmelik hükümleri farklı tarihlerde yürürlüğe girecek. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarını ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarını ilgilendiren bazı maddeler, 25 Şubat 2025 ve 25 Aralık 2025 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak.

Bu düzenlemeler, finansal sistemde şeffaflığın artırılması ve suç gelirlerinin aklanması ile terörün finansmanının engellenmesine yönelik tedbirlerin güçlendirilmesi amacıyla yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, yönetmeliğin uygulanmasından sorumlu olacak.

Bakmadan Geçme

Memur 5 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0546 560 34 80
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!