• Haberler
  • Aktüel
  • Kurbanlık fiyatları belli oldu: İşte hisse bedelleri

Kurbanlık fiyatları belli oldu: İşte hisse bedelleri

Bu yıl, artan et fiyatlarına paralel olarak kurbanlık fiyatlarında da önemli bir artış yaşandı.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi, vatandaşların kurbanlık arayışı başladı. Bu yıl, artan et fiyatlarına paralel olarak kurbanlık fiyatlarında da önemli bir artış yaşandı.

Sabah gazetesinin haberine göre, büyükbaş hayvanlarda canlı kilogram fiyatı 280 ila 340 TL arasında, küçükbaş hayvanlarda ise 250 ila 300 TL arasında olacak. Bu durumda küçükbaş hayvanların fiyatı en az 13 bin TL'den başlayacak şekilde belirlendi.

Her yıl Kurban Bayramı'nda Türkiye genelinde toplam 2.5 milyon adet küçükbaş, yaklaşık 800 bin adet de büyükbaş hayvan kesimi gerçekleşiyor. Ancak bu yıl, geçmiş yıllara kıyasla satış miktarında bir düşüş yaşanması bekleniyor. Sektör temsilcilerine göre, pazara sunulacak hayvan sayısında %20'lik bir azalma olması öngörülüyor.

Dernek ve vakıflar henüz kesim fiyatlarını açıklamadı. Ancak vekalet yoluyla yurt içinde gerçekleştirilecek kesimlerde fiyatların, pazara sunulan hayvanların fiyatlarının %30 altında olması bekleniyor.

Kurbanlık bağışlarının yoğun olarak yapıldığı Afrika gibi ülkelerde, etin kilogram fiyatının Türkiye'nin üçte biri kadar olduğu belirtiliyor. Bu nedenle bu ülkelerde gerçekleştirilecek vekaletle kesimlerde artış bekleniyor.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, bu yıl kurban bayramı için hazırlıklara başlandığını ve bayram öncesinde pazara sunulacak hayvanların artacağını belirtti. Yücesan, Türkiye'de büyükbaş hayvan canlı kilogram fiyatının 280-340 TL, küçükbaş hayvanın ise 250-300 TL arasında olacağını ifade ederek, bu fiyatların bir önceki yıla kıyasla %80-90 artışa denk geldiğini ve bu yıl da bir düşüş beklediklerini dile getirdi.

Yücesan'a göre, yılda ortalama 10 milyon hissenin oluştuğu kurbanlık kesimlerde, bu hisselerin %30'u çeşitli yardım kuruluşları tarafından vekalet yöntemiyle kesiliyor. Geri kalan hisseler ise toplu kesim yerlerinde veya münferit kesimlerde kesiliyor.

memur5.com

Bakmadan Geçme