Kuyumculuk sektöründe 250 bin kişi işsiz kalabilir
Altın ithalatına getirilen kota nedeniyle mücevherat sektöründe 250 bin kişilik iş kaybı riski büyürken, ihracat ve üretim ciddi düşüşler yaşadı.
Mücevherat sektöründe yaşanan kriz, altın ithalatına getirilen kota nedeniyle derinleşti. Ekim ayında sektör, ihracatında yüzde 24.2'lik bir kayıp yaşarken, işsizlik tehdidi de arttı. Dünya gazetesinin haberina göre, mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Burak Yakın, sadece atölye sektöründe 250 bin kişinin işsiz kalabileceğini belirterek, sektörün iflas tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.
Sektörün karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biri, altın temininde yaşanan sıkıntılar. Kotanın etkisiyle ham madde tedarikinde zorlanan kuyumcular, iş almakta güçlük çekiyor ve bazı atölyeler kepenk kapatıyor. Yakın, "Piyasa yüzde 30 geri gelmeye başladı. Böyle giderse işler kapanma noktasına gelecek" diyerek, devam eden durumun sektördeki istihdamı büyük oranda olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Yakın, altın kaçakçılığının arttığını ve sektörün yıllardır süregelen istihdamı ve üretimi kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Ayrıca, yurtdışından Türkiye'ye getirilen mücevherlerin iç piyasaya sunulması, Türk kuyumcularının işini zorlaştırıyor.
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık da sektördeki durgunluk nedeniyle üretim kapasitesinin düştüğünü ve bazı atölyelerin işçi çıkarmaya başladığını belirtti. Atayık, sektörün canlanabilmesi için, atölyelere de altın ithalatı izni verilmesi gerektiğini ifade etti.
Bu kriz, sektördeki nitelikli iş gücünü yurt dışına kaydırma tehlikesini de beraberinde getiriyor. Burak Yakın, "İki ustamız Suudi Arabistan’a gitti. Artık ustalarımızı da çalmaya başladılar" diyerek, İtalya'nın altın ve mücevher sektöründeki gücünün Türkiye'ye kaydığını belirtti.
Sektördeki bu gelişmeler, kuyumculuk ve mücevherat alanındaki uzun vadeli istihdam ve üretim hedeflerini tehdit ediyor.