• Haberler
  • Sınav
  • LGS'de 1 soru iptal edildi, puanlar yeniden hesaplanacak

LGS'de 1 soru iptal edildi, puanlar yeniden hesaplanacak

LGS'de iptal edilen 1 soru nedeniyle puanlar yeniden hesaplanacak ve üst tercihlerine yerleşen öğrencilere yeni kayıt hakkı tanınacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınavda bir sorunun iptal edildiğini ve bu nedenle sınav puanlarının yeniden hesaplanacağını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirilen sınavda, Türkçe dersi A kitapçığı 1'inci soru, fen bilimleri dersi A kitapçığı 13 ve 15'inci sorular ile matematik dersi A kitapçığı 20'nci soruya yönelik iptal talepleri olduğu belirtildi. 

İtirazlar üzerine yapılan incelemeler sonucunda, fen bilimleri dersi A kitapçığı 13'üncü sorunun iptaline karar verildiği ve bu sorunun değerlendirme dışı bırakılarak diğer sorular üzerinden yeniden puanlama yapıldığı ifade edildi. Yargı kararının 11 Eylül 2024 tarihinde Bakanlığa ulaştığı kaydedildi. Açıklamada, "Sınav kılavuzunda yer alan 'Sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır' hükmü gereğince fen bilimleri dersi A kitapçığı 13'üncü sorusu değerlendirme dışı bırakılarak diğer sorular üzerinden yeniden değerlendirme gerçekleştirilmiştir" denildi.

Bakanlık, öğrencilerin yerleştikleri okullara yönelik haklarının korunduğunu ve yeniden puan hesaplanması sonucunda üst tercihlerine yerleşmeye hak kazanan öğrencilere yeni kayıt hakkı tanındığını belirtti. Bu öğrenciler, yeni kayıt hakkını kullanmak istemedikleri takdirde mevcut okullarında kalabilecekler. Yeni okula kayıt hakkı kazanan öğrencilerin başvuruları, 14-20 Eylül 2024 tarihleri arasında e-Okul üzerinden alınacak ve kayıtlar 21 Eylül 2024 tarihinde otomatik olarak yapılacak. Ek kontenjanlarla nakil hakkı bulunan öğrencilerin mağduriyet yaşamamaları için gerekli tedbirlerin alındığı vurgulandı. Yeni yerleştirme sonucu üst tercihlerine yerleşen öğrenciler, sonuçlarını [e-Okul](https://e-okul.meb.gov.tr) adresinden öğrenebilecekler. 

Bakmadan Geçme