• Haberler
  • Memur
  • Lojmandan erken çıkartılan memurun mağduriyetine yargı freni

Lojmandan erken çıkartılan memurun mağduriyetine yargı freni

Denizli 2. İdare Mahkemesi, oturma süresi dolmadan lojmandan çıkarılmak istenen memur için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Bozkurt Kadın Cezaevi’nde görevli bir memurun, ikamet ettiği cezaevi lojmanından oturma süresi henüz dolmadan tahliye edilmesi yönündeki karar yargıya taşındı.

Ceza ve Tevkifevleri Memurları Derneği (CTEM-DER) tarafından açılan davada, Denizli 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vererek memurun mağduriyetine son verdi. Mahkeme, Kamu Konutları Yönetmeliği’nin 20. maddesi uyarınca, sıra tahsisli konutlarda oturma süresinin 5 yıl olduğunu, bu sürenin dolmadan yapılan boşaltma tebliğinin hukuka aykırı olduğunu belirtti. Yargı kararı doğrultusunda, tahliye işlemi durduruldu.

T.C. 
DENİZLİ
2. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO: 2024/746

...niteliğindeki taşınmazın tahliye edilmesine ilişkin dava konusu işlemin uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerden olması nedeniyle, 2577 sayılı Kanun'da ve diğer özel kanunlarda idari işlemlere karşı iptal davası açılabilmesi için öngörülen altmış günlük ya da daha kısa dava açma süresi ile dava açıldıktan sonra mahkemece usule ilişkin işlemlerin yapılabilmesi için tanınan süreler göz önüne alındığında sağlıklı bir yargısal denetimin yapılabilmesi için, iptal davaları ile sağlanmak istenilen hukuki menfaatin özüne uygun olarak, sonradan verilmesi muhtemel iptal kararının uygulanabilmesini teminen, davalı idarenin savunması ve ara kararı cevabı alınıp ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip yeni bir karar verileceğine kadar teminat aranmaksızın dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına, 2577 sayılı Kanun'un 16'ncı maddesinin 5'inci fıkrası uyarınca dava konusu işleme ilişkin tüm bilgi ve belgeleri içeren işlem dosyasının aslı veya onaylı nüshasının idarenin savunması ile birlikte Mahkememize gönderilmesi gerektiğinin, ara kararı gereğinin süresi içinde yerine getirilmesinin yasal bir zorunluluk olduğunun ve süresi içinde yerine getirilmemesi halinde dosyadaki mevcut bilgi-belgelere göre karar verilebileceği hususunun duyurulmasına, aynı Kanun'un 20'nci ve 27'nci maddesinin 5'inci fıkrası gereğince savunma ve ara kararına cevap verilebilmesi için 30 gün süre verilmesine, bu kararın taraflara tebliğine, tebligatın tamamlanmasına, 16/07/2024 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

 

Bakmadan Geçme