• Haberler
  • Aktüel
  • Mali müşavirler enflasyon düzeltmesi uygulamasına karşı eylemde

Mali müşavirler enflasyon düzeltmesi uygulamasına karşı eylemde

Mali müşavirler, üç ayda bir geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılmasına karşı Ankara'da eylem yapacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın enflasyon düzeltmesi uygulamasına tepki gösteren mali müşavirler, Ankara'da eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışacak. Üç ayda bir geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılmasının iş yüklerini artırdığını belirten mali müşavirler, bu duruma karşı çıkarak taleplerini dile getirecekler.

Konuyu Habertürk'ten Ahmet Kıvanç gündeme taşıdı.

Mali müşavirler, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bir nevi elemanı gibi çalıştıklarını, vergi gelirlerinin önemli bir kısmının onların doldurdukları beyannameler üzerinden ödendiğini ifade ediyorlar. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Odaları bünyesinde örgütlenen mali müşavirler, bugün Ankara'da bir araya gelecek. TÜRMOB'un bakanlık nezdindeki girişimlerinden sonuç alınamaması üzerine 81 ilden 130 bin meslek mensubu Anıtpark'ta toplanacak.

Mali müşavirlerin yükü ağır

Mali Müşavir Erdoğan Ertürk, vergi ve sosyal güvenlik mevzuatında yapılan sık değişikliklerin iş yüklerini artırdığını belirterek, "Yaklaşık 130 bin üyemiz var. Mevzuat sürekli değişim içinde. Bu yükü artık kaldıramıyoruz. İş yükünün karşılığını müşteriye yansıtamıyoruz. Personeli gece saat 10-11’lere kadar çalıştırmak zorunda kalıyoruz" dedi.

Ertürk, 2004 yılında sadece yıl sonunda enflasyon düzeltmesi yapılırken, şimdi 3 ayda bir geçici vergi dönemlerinde de aynı işlemin yapılmasının istendiğini söyledi. Bu durumun iş yükünü daha da artırdığını belirten Ertürk, "Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmak, meslek mensuplarımız açısından çok ağır bir yük oluşturuyor. Üstelik işletmelere ciddi vergiler getiriyor" diye konuştu.

Dijital sistem sorunları

Ertürk, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın dijital vergi sisteminin yükü kaldıramadığını, beyannameyi yükledikten sonra sistemde saatlerce askıda kaldığını belirtti. Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesinin yapılmaması ve sadece yıl sonunda bir defa yapılmasını istediklerini söyledi.

Mali müşavirler, enflasyon düzeltmesinin 3 ayda bir yapılmasının kendilerini çok zor durumda bıraktığını ve insani olmayan bir iş yükü getirdiğini ifade ediyorlar. Bu durumun, dezenflasyon programına güvensizlik şeklinde algılanabileceğini belirten mali müşavirler, taleplerinin dikkate alınmasını istiyorlar.

Bakmadan Geçme