• Haberler
  • İşçi
  • Mayıs ay işsizlik oranı açıklandı: Kasım 2012'den sonraki en düşük seviye

Mayıs ay işsizlik oranı açıklandı: Kasım 2012'den sonraki en düşük seviye

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mayıs ayında işsizlik oranı bir önceki aya göre 0.1 puan azalarak yüzde 8.4'e geriledi, böylece işsizlik oranı Kasım 2012'den bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Mayıs ayında işsizlik oranı bir önceki aya göre 0.1 puan azalarak yüzde 8.4 seviyesine geriledi. Bu düşüşle birlikte işsizlik oranı, Kasım 2012'den bu yana en düşük seviyeye ulaşmış oldu.

İşsizlik oranındaki bu gerilemeye rağmen, genç işsizlik oranında artış gözlemlendi. 15-24 yaş grubundaki gençler arasında işsizlik oranı, bir önceki aya göre 0.3 puan artarak yüzde 15'e yükseldi. Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 7 olarak kaydedilirken, kadınlarda bu oran yüzde 11 olarak gerçekleşti.

İstihdam verilerine bakıldığında ise, Mayıs ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre 273 bin kişi artarak 32 milyon 920 bin kişiye yükseldi. İstihdam oranı ise 0.4 puan artarak yüzde 50 seviyesine çıktı. Bu oran erkeklerde yüzde 67.3 iken, kadınlarda yüzde 33 olarak kaydedildi.

Geniş tanımlı işsizlik kapsamında değerlendirilen zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı da Mayıs ayında bir önceki aya göre 2 puan azalarak yüzde 25.2 seviyesine indi.

TÜİK verilerine göre, işgücü piyasasında yaşanan bu gelişmeler, ekonomik göstergeler açısından olumlu bir tabloyu yansıtmaktadır. Ancak genç işsizlik oranındaki artış dikkat çekerken, istihdamın artışı ise ekonomik büyümenin devam ettiğine işaret ediyor.

Bakan Işıkhan: "İşsizlik Verilerinde Beklediğimiz Sonuçları Alıyoruz"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye'nin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyüme hedefleri doğrultusunda attıkları kararlı adımların işsizlik verilerine olumlu yansımalarını gördüklerini belirtti. Işıkhan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, 2024 yılı Mayıs ayı istihdam verilerini değerlendirdi. Bu kapsamda, istihdamın bir önceki aya göre 273 bin kişi artarak 32 milyon 920 bin kişiye ulaştığını ve istihdam oranının bir önceki aya göre 0,4 puan artarak yüzde 50'ye çıktığını ifade etti.

Bakan Işıkhan, işsizlik oranının ise bir önceki aya göre 0,1 puan düşüşle yüzde 8,4'e gerilediğini, iş gücünün ise 245 bin kişi artarak 35 milyon 931 bin kişiye çıktığını kaydetti. İş gücüne katılma oranının da bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 54,5 seviyesine ulaştığını belirten Işıkhan, bu verilerin yatırım, üretim, istihdam ve ihracata dayalı büyüme politikalarının başarısını gösterdiğini vurguladı.

Işıkhan, Türkiye'nin 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program hedeflerine ulaşma yolunda kararlılıkla ilerlediklerini ve bu çerçevede işsizlik oranlarında gözlenen olumlu gelişmelerin devamını beklediklerini ifade etti.

Mehmet Şimek'in açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin iş gücü piyasasındaki olumlu gelişmeleri değerlendirerek, mayıs ayı istihdam ve işsizlik verilerini paylaştı. Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, iş gücü istatistiklerindeki güçlü performansın devam ettiğini belirtti.

Şimşek'in altını çizdiği verilere  göre, mevsimsel düzeltilmiş verilere göre mayıs ayında istihdam 273 bin kişi artarak son 12 aylık dönemde ise 1,3 milyon kişiye ulaştı. İş gücüne katılım oranı yüzde 54,5 ile tarihi yüksek seviyeye çıkarken, işsizlik oranı da 2012 yılı Kasım ayından bu yana en düşük seviye olan yüzde 8,4'e geriledi.

Bakan Şimşek, bu olumlu göstergelerin, sürdürülebilir yüksek ve kapsayıcı büyüme ile kalıcı refah artışını hedefleyen politikalarının başarıyla uygulandığının bir göstergesi olduğunu vurguladı. Şimşek, "Kararlılıkla uyguladığımız programla enflasyonu düşüreceğiz ve gelir dağılımını iyileştireceğiz." ifadesiyle de ekonomik hedeflerine yönelik kararlılıklarını sürdüreceklerini vurguladı.

 

Bakmadan Geçme