MEB'den Fransız okullarına ilişkin yeni karar

Türkiye iye Fransız makamları arasında, Türkiye'deki Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarının durumu hakkında yapılan müzakerelerde bazı noktalarda uzlaşmaya varıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Fransız makamları arasında, Türkiye'deki Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarının durumu hakkında yapılan müzakerelerde bazı noktalarda uzlaşma sağlandı. Bu kapsamda, anlaşma imzalanana kadar bu okullara yeni Türk öğrenci kaydedilmeyecek.

MEB'den yapılan açıklamada, Fransa'da yaşayan Türk öğrencilerin Türkçe öğrenimini de içeren kapsamlı bir eğitim işbirliği anlaşması üzerinde çalışmaların başlatılmasına karar verildiği belirtildi. Okullara yasal statü kazandırılmasını öngören bu anlaşma karara bağlanana kadar, yeni Türk öğrenci veya nakil öğrenci kaydı yapılmayacağı açıklandı.

Bu süreçte mevcut Türk öğrencilerin listesi Bakanlığa bildirilecek ve hâlihazırda eğitim gören öğrenciler eğitimlerine devam edebilecek. Ayrıca, "Türk dili, Türk kültürü, Türk edebiyatı, Türk tarihi ve coğrafya" derslerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğretmenler tarafından verilmesi sağlanacak. Okulların bünyesinde açılacak ofislerde MEB tarafından görevlendirilecek yetkililer, okulların eğitim öğretim süreçlerini takip edip denetleyecek.

MEB'in açıklaması şöyle:

"Bilindiği üzere ülkemizde eğitim ve öğretim faaliyetleri, Anayasamız gereği devletin gözetim ve denetimi altında yürütülmekte olup okul türleri, öğrenci kabul ve kayıtlarına ilişkin hükümler, ilgili kanunlarla düzenlenmiştir. Bu bağlamda 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, eğitimde gözetim ve denetim görevinin Millî Eğitim Bakanlığı uhdesinde bulunduğuna, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ise Türk vatandaşlarının eğitimlerini Türk ilköğretim okullarında sürdürmeleri gerektiğine hükmetmektedir. Yine aynı kapsamdaki 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda ise özel okulların türleri ve bu okullara kabul edilebilecek öğrencilere ilişkin hükümler yer almaktadır. Bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti dünyaya örnek olacak demokratik bir anlayışla ülkemizde faaliyet gösteren özel milletlerarası okullar, azınlık okulları ve yabancılar tarafından açılan toplam 328 okula, hukuk devleti sınırları içinde faaliyetlerini yürütebilmeleri için gerekli tedbirleri alarak, yukarıda sıralanan yasal düzenlemeler doğrultusunda eğitim öğretim yapmalarını sağlamaktadır.

Ancak son günlerde yasal statüsü olmaksızın faaliyet gösteren ve "Türk öğrenci" kabul eden okullarla ilgili olarak kamuoyunun gündemini meşgul eden hususlara ilişkin açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur. Bu kapsamda faaliyet gösterdiği belirlenen Charles De Gaulle ve Pierre Loti okullarının durumlarına ilişkin ilgililerle yapılan uzun müzakerelerde uzlaşılan noktalar aşağıda belirtilmiştir:

1. Fransa'da yaşayan Türk öğrencilerin "Türkçe" öğrenimini de içeren kapsamlı bir eğitim iş birliği anlaşması çalışmalarına başlanması ve en kısa sürede tamamlanması yönünde müzakerelerin devam etmesi karara bağlanmıştır.

2. Yasal statü verilmesini öngören uluslararası anlaşma karara bağlanana kadar adı geçen okullara yeni Türk öğrenci kaydı yapılmayacaktır. Bu çerçevede Charles De Gaulle ve Pierre Loti okullarının ana sınıfları ve ilkokullarının birinci sınıflarına 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 2024-2025 eğitim öğretim yılı ve sonrasını kapsayacak şekilde yeni Türk öğrenci kaydedilmeyeceği, aynı şekilde ara sınıflara da yeni nakil öğrenci alınmayacağı kayıt altına alınmıştır.

3. 2024 yılının Ocak ayı itibarıyla okullarda mevcut Türk öğrencilerin listesi ile AEFE (Fransız Yurt Dışı Eğitim Ajansı) tarafından marka verilen okulların bilgileri, önümüzdeki ders yılı başlamadan önce Bakanlığımıza teslim edilecektir.

4. Ayrıca bu okullar, yasal bir statüye kavuşturuluncaya kadar ilgili sınıf düzeylerinde "Türk dili, Türk kültürü, Türk edebiyatı, Türk tarihi ve coğrafya" dersleri, Bakanlığımızca görevlendirilecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğretmenlerce okutulabilecektir. Bünyelerinde açılacak ofislerde görevlendirilecek Bakanlık yetkilileri ve Devletimizin diğer ilgili birimlerince bu okulların eğitim öğretim süreçleri takip edilerek denetlenecektir.

Müzakere sürecindeki iş birliklerinden ve yapıcı tutumlarından dolayı emeği geçen tüm yetkililere teşekkür eder, kamuoyuna saygıyla duyururuz."

Ankara Charles de Gaulle Fransız Lisesi 

Ankara'da 1942 yılında kurulan Ankara Charles de Gaulle Fransız Lisesi, doğrudan Fransa Büyükelçiliği aracılığıyla Fransa Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Türkiye'de faaliyet gösteren diğer Fransız liselerinden farklı olarak T.C. Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı değildir.

Lise, anaokulundan liseye kadar eğitim vermektedir ve eğitim dili Fransızca'dır. Türkçe dersi zorunlu olarak verilmekte, Almanca ve İspanyolca ise seçmeli dersler arasında yer almaktadır. Öğrenci sayısı 939 olan okulda, 48 öğretmen görev yapmaktadır.

Pierre Loti Fransız Lisesi 

Pierre Loti Fransız Lisesi, İstanbul'da bulunan uluslararası bir Fransız okuludur. Eski adı "Papillon" olan okul, adını bir dönem İstanbul'da yaşayan Fransız yazar Pierre Loti'den almıştır. Okul, anaokulundan lise son sınıfa kadar eğitim vermektedir ve iki kampüsü bulunmaktadır: Biri Tarabya'da, diğeri Beyoğlu'ndadır.

1990'ların sonunda, Beyoğlu'ndaki bina deprem riski taşıdığı için ortaokul ve lise kısımları Tarabya kampüsüne taşınmış; anaokulu ve ilkokul ise Beyoğlu kampüsünde eğitim vermeye devam etmektedir. Okulun müdürlüğünü Guillaume Mouette, müdür yardımcılığını ise Alexandre Landolfi yürütmektedir.

Bakmadan Geçme