MEB'den 'temizlik' harekatı: Beş okula bir hizmetli
Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda yaşanan temizlik sorununu çözmek için 30 bin personel istihdam ederek geçici çözüm sağlayacak, gelecek yıl ise hizmet alımı modeline geçilecek.
Okullarda hizmetli eksiğinin temizlik krizine yol açması, velilerin sınıfları temizlemeye başlamasına neden oldu. Bu durum karşısında Milli Eğitim Bakanlığı, öncelikle 30 bin ilave personel alarak sorunu çözmeye yönelik adımlar attı. Ancak Bakanlık, kalıcı çözüm için gelecek eğitim döneminden itibaren hizmet alımı yöntemiyle bir hizmetlinin üç ila beş okulda görevlendirileceği bir model üzerinde çalışıyor.
Temizlik krizi nasıl başladı?
Geçen yıla kadar okullardaki temizlik görevlilerine asgari ücret ödenirken, bu yıl sistemde yapılan değişiklikle personelin İş Gücü Uyum Programı (İUP) kapsamında haftada üç gün ve azami 22,5 saat çalışması öngörüldü. Ancak bu sistem, personel eksikliğine yol açtı, çünkü belirlenen maaş olan 8 bin 447 TL, yeterli başvuruyu çekemedi. Bu nedenle daha önce temizlik görevi üstlenenler, düşük ücret nedeniyle çalışmak istemediklerini bildirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu problemi çözmek amacıyla İUP kapsamında ödenen maaşı 12 bin TL’ye yükseltti.
MEB'den çözüm adımları
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullardaki temizlik sorununa geçici olarak 30 bin personel alarak çözüm getireceklerini, ancak önümüzdeki yıl daha sürdürülebilir bir model olan hizmet alımı yöntemine geçeceklerini duyurdu. Tekin, mevcut sistemde 120 bin istihdam alanı olmasına rağmen, başvuru eksikliği nedeniyle bu alanların yüzde 25’inin ancak doldurulabildiğini ifade etti.
Kadrolu temizlikçi istihdamına sıcak bakılmıyor
Bakanlık, kalıcı çözüm için kadrolu temizlikçi istihdamını desteklemiyor. Kadrolu temizlik personelinin bir süre sonra farklı işlere yönelmesi ve asli görevlerini bırakması nedeniyle, bu yöntem yerine hizmet alımı modeli gündeme getirildi. Yeni modelde, okulların öğrenci ve sınıf sayısına göre, bir temizlik görevlisinin üç ila beş okulda çalışması planlanıyor. Bu şekilde kamu israfının önüne geçilmesi hedefleniyor. Bakanlık, gelecek eğitim-öğretim döneminde bu modeli uygulamaya koymayı planlıyor.