• Haberler
  • Aktüel
  • Mehmet Şimşek: Küresel krizin Türkiye'ye etkisi sınırlı olur

Mehmet Şimşek: Küresel krizin Türkiye'ye etkisi sınırlı olur

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin küresel finansal koşullardan olumlu etkilenebileceğini ve petrol fiyatlarındaki düşüşün cari açık ile enflasyonu olumlu yönde etkileyeceğini belirtti. Şimşek, '2025'te enflasyon konusunda rahatlayacağız' ifadesiyle gelecekteki ekonomik iyileşmeye dair umut verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, A Haber canlı yayınında soruları yanıtladı. Şimşek, küresel finansal koşulların Türkiye gibi ülkeler için lehine olacağını belirterek, "Yabancı pozisyonunun çok yüksek olmaması, hikayemizin olması, petrol fiyatlarındaki düşüşün bize olumlu yansıyacak olması, küresel finansal koşulların gevşemesinin Türkiye'nin lehine" dedi.

Şimşek, küresel piyasalardaki sert dalgalanmalara da değinerek, "Küresel çalkantı geçici bir panik atağa benziyor. Japonya'da Yen'in dolara karşı değerlenmesi buna sebep oldu. Küresel büyümede yavaşlama varsa bizi olumsuz etkiler, fakat beraberinde petrol ve emtia fiyatlarında düşüş geliyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş cari açık ve enflasyon kanalıyla olumlu etkiler" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin bu tür çalkantılardan nasıl etkileneceği konusunda da açıklamalarda bulunan Şimşek, "Bizim bir hikayemiz var. Dezenflasyon hikayesi, yapısal dönüşüm hikayesi... Dolayısıyla hikayesi olan ülkeler bu tür olumsuz koşullarda bile az etkilenebilirler. Yabancı pozisyonunun çok yüksek olmaması, hikayemizin olması, petrol fiyatlarındaki düşüşün bize olumlu yansıyacak olması, küresel finansal koşulların gevşemesinin bizim gibi ülkelerin lehine olması gibi faktörler bu türden çalkantıların Türkiye'ye yansımalarını sınırlar" ifadelerini kullandı.

Şimşek ayrıca enflasyonla ilgili de umut verici açıklamalarda bulunarak, "Çektiğimiz sıkıntılara değecek. 2025'te rahatlayacağız" dedi. 

 

Bakmadan Geçme