Memur-Sen: Enflasyon gündemimizden çıkmalı, alım gücü düşüşü engellenmeli
2024 Mart ayı enflasyon oranı %3,16 olarak açıklandı. Yıllık enflasyon ise h,50 seviyesinde gerçekleşti. Kamu İşveren Heyeti'nin teklifi ve Hakem Kurulu'nun tescili sonrası kamu görevlilerine yapılan oranındaki artış, ilk üç ayda enflasyon karşısında eridi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın bu tabloyu değerlendirdi.
2024 Mart ayı enflasyon oranı %3,16 olarak açıklandı. Yıllık enflasyon ise %68,50 seviyesinde gerçekleşti. Kamu İşveren Heyeti’nin teklifi ve Hakem Kurulu’nun tescili sonrası kamu görevlilerine yapılan %15 oranındaki artış, ilk üç ayda enflasyon karşısında eridi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde enflasyon beklentilerini ve piyasanın gerçeklerini Kamu İşveren Heyeti’ne ve Hakem Kurulu’na ilettiklerini belirtti. Yalçın, enflasyon artışı ve alım gücünde yaşanan düşüşün, Memur-Sen’in tekliflerinin ve tepkilerinin haklılığını gösterdiğini ifade etti.
Alım gücüne yansıyan fiyat artışları
Yılbaşı itibariyle maaş ve ücretlere yapılan artışın, mal ve hizmetlere daha fazla yansıdığına dikkat çeken Yalçın, Şubat-Mart ayı itibariyle emtia, kira ve zorunlu harcamalara yansıyan fiyat artışının daha da hissedilir hale geldiğini vurguladı.
Para ve maliye politikalarının etkisi
Yalçın, para ve maliye politikalarında gerçekleştirilen sıkılaşma politikalarının henüz piyasalara ve sabit ücretlilere yansımadığını belirtti. Fiyat artışlarında sürekliliğin geleceğe dair ihtiyaçların bugünden temin edilmesini desteklediğini ifade eden Yalçın, bu döngü içerisinde alım gücünün düştüğünü ve fiyat artışlarının devam ettiğini dile getirdi.
Vergi adaleti ve gelir dağılımı
Vergi yükünün dolaysız vergi %30’lara, dolaylı vergi %70’lere kadar yükseldiğine dikkat çeken Yalçın, vergi yükündeki adaletin sağlanması gerektiğini belirtti. Vergi gelirlerinin kamu görevlileri başta olmak üzere sabit gelirliye daha fazla yük oluşturmaması gerektiğini vurgulayan Yalçın, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergilendirme politikasının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Enflasyonun düşürülmesi ve kamu görevlileri
Yalçın, son dönemlerde sabit gelirlilere ve kamu görevlilerine yönelik “tasarruf-tedbir-kısıtlama” mesajlarının enflasyonu indirmeye ya da fiyat artış hızını yavaşlatmaya yönelik gerçekçi ve kabul edilebilir bir açıklama olmadığını belirtti. Kamu görevlilerinin alım gücünü azaltarak ve harcamalarını engelleyerek enflasyonun düşmeyeceğini vurgulayan Yalçın, bu beyanlardan vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti.