• Haberler
  • Memur
  • Memur-Sen: Enflasyonda düşüş piyasaya yansımalı, emekçinin alım gücü artmalı

Memur-Sen: Enflasyonda düşüş piyasaya yansımalı, emekçinin alım gücü artmalı

TÜİK'in verilerine göre ağustos ayında enflasyon %2,47 artış gösterirken, yıllık enflasyon Q,97 olarak gerçekleşti. Rakamları değerlendiren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, enflasyon düşüşünün piyasaya yansımaması durumunda, emekçinin alım gücünün artamayacağını vurguladı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ağustos ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. TÜİK’in verilerine göre ağustos ayında enflasyon %2,47 artış gösterirken, yıllık enflasyon %51,97 olarak gerçekleşti. Yalçın, bu oranların piyasada henüz hissedilmediğini belirterek dezenflasyon sürecinin mutlaka piyasalara da yansıması gerektiğini vurguladı.

Yalçın, fiyatlar genel seviyesindeki artışın devam ettiğini, ancak yıllık enflasyonun oransal olarak düşmesinin halkın günlük harcamalarına, faturalarına ve kira giderlerine olumlu bir etki yapmadığını söyledi. Dezenflasyon sürecinin yaşandığını, ancak bunun yeterli olmadığını dile getiren Yalçın “Beklentimiz deflasyon sürecine de girilmesi ve fahiş fiyatların durmasıdır” dedi.

Yüksek enflasyonla mücadele edilirken, sabit gelirli vatandaşların, emekçilerin ve kamu görevlilerinin alım gücünün korunması gerektiğini ifade eden Yalçın, aksi halde enflasyonun düşmesiyle birlikte gelir dağılımı adaletsizliğinin daha da büyüyeceğine dikkat çekti. Yalçın, emeğin hakkının adil bir maaş ve ücret dengesi içinde ödenmesi gerektiğini belirterek, sadece sabit gelirlilerin harcamalarını kısarak enflasyonu baskılamanın çözüm olmadığını söyledi.

Yalçın, vergi adaleti konusunda da dikkatli olunması gerektiğini belirterek, başta kamu görevlileri olmak üzere tüm kesimlerin vergi yükümlülüklerine adil bir şekilde katılması gerektiğini ifade etti. Emeğin ve sermayenin vergi noktasında eşit şartlarda değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Yalçın, bu konuda yapılacak düzenlemelerin titizlikle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Son olarak emeklilerin de haklı beklentilerinin karşılanması gerektiğine dikkat çeken Yalçın, emekli maaşlarının günümüz koşullarında yetersiz kaldığını ve emeklilerin geçim kaygısı yaşadığını belirtti. Yalçın, sistemin emekçi bakış açısıyla ele alınması gerektiğini, enflasyonun düşürülmesi ve gelir dağılımında adalet sağlanması için tasarrufun memur ve emekçi üzerinden yapılmaması gerektiğini ifade etti. Ayrıca kamu görevlisi emeklilerinin sesine kulak verilerek beklentilerinin karşılanmasının önemine dikkat çekti.

Bakmadan Geçme