• Haberler
  • Memur
  • Memur ve emekli 2025 Ocak'ta ne kadar zam alacak?

Memur ve emekli 2025 Ocak'ta ne kadar zam alacak?

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminiyle birlikte memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları netleşmeye başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) eylül ayında yayımladığı piyasa katılımcıları anketi, memur ve emeklilerin maaş zamlarına dair önemli ipuçları sundu. Ankete göre, yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 43,31'den yüzde 43,14'e geriledi. Bu tahmin, ocak ayında yapılacak zamların hesaplanmasında belirleyici olacak.

Zam oranları nasıl belirleniyor?

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamlar enflasyon oranına göre hesaplanıyor. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri, yılın ikinci yarısındaki 6 aylık enflasyon oranında zam alacak. Memurlar ve memur emeklileri ise toplu sözleşmeye göre yüzde 6 oranında zam alırken, buna enflasyon farkı da eklenecek. Bu fark, ocak ayında yapılacak zammın nihai oranını belirleyecek.

Temmuz ayında ne kadar zam yapıldı?

Temmuz 2024'te memur ve emeklilere yapılan zam oranları, enflasyon verilerine göre şekillenmişti. SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 27,73, memurlara ise yüzde 19,31 oranında zam yapılmıştı. Ayrıca, en düşük emekli maaşı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükseltilmişti.

Ocak zammı ne kadar olacak?

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmininin gerçekleşmesi durumunda, 2024'ün ikinci yarısındaki 6 aylık enflasyon oranı yüzde 14,76 olacak. Buna göre, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri refah payı eklenmezse yüzde 14,76 oranında zam alacak. Memurlar ve memur emeklileri içinse enflasyon farkı yüzde 4,33 olarak hesaplanırken, toplu sözleşmeyle belirlenen yüzde 6'lık zamla birlikte ocak ayında alacakları zam oranı yüzde 10,59 olacak.

En düşük emekli maaşı kaç lira olacak?

En düşük emekli maaşına yönelik zam beklentisi de gündemde. Ankara kulislerinde konuşulanlara göre, kök maaş uygulaması nedeniyle en düşük emekli maaşının 14-15 bin lira seviyesine çıkarılması planlanıyor. Bu durum, emekli maaşlarında önemli bir artışın işareti olarak değerlendiriliyor.

Bakmadan Geçme