• Haberler
  • Memur
  • Memur ve emekli zam oranı Merkez Bankası'nın son tahminlerine göre artıyor

Memur ve emekli zam oranı Merkez Bankası'nın son tahminlerine göre artıyor

Merkez Bankası'nın güncellenen enflasyon tahminleri, memur ve emekli maaşlarında beklenenden daha yüksek artışa neden olacak. Emekli maaşları için yeni artış oranı yüzde 14,89, memur maaşları için ise yüzde 11,85 olarak belirlendi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) güncellenen enflasyon tahminleri, memur ve emekli maaşlarında beklenenden yüksek artışa yol açacak; emekli maaşları için yeni artış oranı yüzde 14,89, memur maaşları için ise yüzde 11,85 olacak. Sosyal destek ödemeleri de bu doğrultuda yükselecek ve yaşlı aylığı, engelli aylığı ile evde bakım yardımı artacak.

Sabah gazetesinden Faruk Erdem'in haberini MEMUR5.COM editörü derledi.

Merkez Bankası, memur ve emekli maaşlarının 2024 yılı için belirleyici olan enflasyon tahminini güncelledi ve bu durum maaş artışlarını doğrudan etkileyecek. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38 olarak korunurken, piyasanın tahminleri yüzde 43,31’e yükseldi. Bu artış, memur ve emekli maaşlarında beklenenden daha yüksek bir artışa yol açacak ve emekli maaşları ile memur maaşları için yapılacak zam oranlarını doğrudan etkileyecek.

Temmuz ayında, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 24,73 oranında bir zam yapılmıştı. Aynı dönemde memur ve memur emeklilerine ise toplu sözleşme artışıyla birlikte yüzde 19,31 oranında bir artış verilmişti. Ancak Merkez Bankası'nın yayımladığı enflasyon raporunda, yıl sonunda yüzde 38 olarak öngörülen enflasyon tahmini, piyasa beklentilerine göre yüzde 43,31’e yükseldi. Bu değişiklik, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranlarını artıracak. Enflasyon tahmininin yüzde 38 olarak gerçekleşmesi durumunda, 6 aylık enflasyon oranı yüzde 10,65 olarak hesaplanacak. Ancak piyasa tahminleri doğrultusunda bu oran yüzde 14,89’a yükselecek.

Ocak 2024'te, memur ve emekli maaşlarına yüzde 49,25 oranında bir artış yapılmış ve yıllık artış oranı yüzde 86,16 olarak belirlenmişti. Temmuz ayında açıklanan enflasyon verileri ile birlikte, yıl sonu artış oranlarının daha yüksek olacağı öngörülüyor. Emekli maaşları için yapılan yeni tahminlere göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak artış oranı yüzde 14,89 olarak belirlenirken, memur maaşları için yüzde 11,85 oranında bir artış yapılacak. Bu yeni oranlar, emeklilerin ve memurların maaşlarına yansıyacak ve onların yaşam standartlarını etkileyecek.

Yıl sonu enflasyon tahminlerinin artmasıyla birlikte sosyal destek ödemeleri de güncellenecek. Sosyal destek ödemelerindeki artışlar, memurların maaş artışlarıyla orantılı olarak yapılacak. Örneğin, yaşlı aylığı 3.504 TL'den 4.181 TL'ye, engelli aylığı 2.797 TL'den 3.338 TL'ye, evde bakım yardımı ise 7.608 TL'den 9.077 TL'ye yükselecek. Koruyucu aile ödemeleri çocuk başına 8.515 TL'den 10.159 TL'ye çıkarılacak ve sosyal ekonomik destek hizmetleri kapsamında çocuk başına yapılan ekonomik destek tutarı 5.330 TL'den 6.360 TL'ye yükselecek. Ayrıca, ağır silikozis aylığı 7.698 TL'den 9.185 TL'ye çıkacak. Bu değişiklikler, sosyal destek ödemesi alan vatandaşların gelirlerini doğrudan etkileyecek ve yaşam standartlarını iyileştirecek.

Merkez Bankası'nın açıklamaları, memur ve emekli maaşlarının yanı sıra sosyal destek ödemelerinin de yıl sonunda önemli bir artış göstereceğini ve bu durumun ekonomik hayat üzerinde olumlu etkiler yaratacağını gösteriyor. Emeklilerin kesin zam oranları, 3 Ocak 2025 tarihinde açıklanacak Aralık ayı enflasyon verileriyle netleşecek. Bu tarihte, son 6 aylık enflasyon oranı ortaya çıkacak ve bu oran SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışlarını belirleyecek. Aynı şekilde, memur ve memur emeklileri için de enflasyon farkı ve olası refah payları bu tarihte kesinleşmiş olacak.

 

Bakmadan Geçme