• Haberler
  • Memur
  • Memurun her ay 345 TL'sine sebep olan suçlular aranıyor

Memurun her ay 345 TL'sine sebep olan suçlular aranıyor

Milyonlarca memurun toplu sözleşme ikramiyesini düzenleyen kanun maddesi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Sadece bir üye şerh yazdı. Şimdi de suçlular aranıyor. Sendikalar mı, CHP mi yoksa AYM mi? 2 milyondan fazla memurun kazanımlarının CHP eli ve AYM kararıyla yok edildiği şimdiden ilan edildi

Memurların her ay alacağı 345 TL'nin elinden alınmasına sebep olanın CHP olduğu şimdiden ilan edildi.

Anayasa Mahkemesi 5.03.2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Esas No : 2023/12, Karar No: 2024/12 nolu kararı ile sendika üyesi memurlara ödenen toplu sözleşme ikramiyesi ile ilgili önemli bir karara imza attı. 

Karar sonrasında herkes sorumlu aramaya başladı. Sendikalar Kanun maddesini Anayasa Mahkemesine taşıyan CHP'yi şimdiden suçlamaya başladılar. Niahayetinde sendika üyesi memurlar toplu sözleşme ikaramiyesinden mahrum kalma riski ile karşı karşıyalar. Bu durumda da memurlar birilerine fatura kesecektir. Niye faturayı sendikalar ödesin ki. Elbette düzenlemeyi AYM'ye taşıyan CHP'den daha iyi günah keçisi olamaz.

Toplu sözleşme metnine yıllardır dayanışma aidatı konuluyor ve Danıştay sürekli iptal ediyor. Burada da kim suçlu? Sendikalar mı yoksa toplu sözleşmedeki düzenlemeyi iptal eden Danıştay mı?

Sendilar ısrarla yüzde iki barajını dayattılar ve 375 sayılı KHK'ya koydurdular. Düzenlemenin eşitlik ilkesine aykırı olduğu açıkça bilinmekteydi. Buna rağmen bilerek ve istenerek konuldu.

AYM vermiş olduğu iptal kararında aynen; "Kuralla kamu görevlileri sendikasının kurulu olduğu hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde ikisini üye kaydeden kamu görevlileri sendikalarına üye olma zorunluluğu öngörülmemiş ise de toplu sözleşme ikramiyesinin sadece bu sendikalara üye olanlara ödeneceğinin öngörülmüş olmasının bu sendikalara üye olmaya zorlayıcı nitelik taşıdığı dolayısıyla yeni sendikaların kurulabilmesini ve çalışanların dilediği sendikayı seçebilmesini fiilen engelleyici nitelik taşıdığı açıktır. Dolayısıyla kuralın anayasal yönden nesnel ve makul bir temele dayandığı söylenemez. Bu itibarla kuralın sendika hakkı bağlamında eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır." ifadesine yer vermiştir.

Demek ki sendikaların aşırı hırsı ve küçük sendikalara karşı acımasızlığı kanuna açıkça eşitlik ilkesine aykırı düzenlemenin konulmasını sağlamıştır. Sonuç ortada. 

Kimse sağda solda suçlu aramasın ve aynaya baksın. Sonuçta bile bile lades denilerek Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bir düzenlemenin kanunlaşması sağlanmıştır. Haklı olarak da küçük sendikaların tepkisi kaçınılmaz olmuştur. Konu CHP tarafından AYM'ye taşınmış ve sonuç beklendiği gibi olmuştur. Meclisin bu işte suçu hiç mi yok diye itiraz edenler olacaktır. Sizce suçlu kim? 

Bakmadan Geçme