• Haberler
  • Memur
  • 'Merkez' asgari ücret için tasarruf isterken MEB'de her genel müdüre 2 yardımcı ihdası

'Merkez' asgari ücret için tasarruf isterken MEB'de her genel müdüre 2 yardımcı ihdası

Merkez Bankası'nın hükümete enflasyonu kontrol altına alabilmek adına asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılmaması için hükümete mektup gönderdiği, tasarrufun konuşulduğu bu dönemde, Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatı için 34 yeni Genel Müdür Yardımcısı kadrosu ihdas edildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) hükümete enflasyonu kontrol altına alabilmek adına asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılmaması için hükümete mektup gönderdiği, tasarrufun konuşulduğu bu dönemde, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) merkez teşkilatı için 34 yeni Genel Müdür Yardımcısı kadrosu ihdas edildi.

TCMB, enflasyonu kontrol altına alabilmek adına asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılmaması talebiyle hükümete mektup gönderdi.  "Asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesi, öngörülen dezenflasyon patikasının tesis edilmesi açısından kritik bir önem taşımaktadır." ifadesine yer verilen mektup, asgari ücretliler açısından şok etkisi oluşturdu. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Başkan Yardımcıları Cevdet Akçay ve Hatice Karahan imzasıyla Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e gönderilen mektupta, dezenflasyon sürecinde para ve maliye politikalarının eş güdümünün önemine işaret edilerek asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesi ve para politikasındaki sıkı duruşun ihtiyatlı maliye politikası ile desteklenmesinin kritik önem taşıdığını vurgulandı. Bu çerçevede asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesi, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ile ücret ve vergi ayarlamalarında Orta Vadeli Programda sunulan enflasyon tahminlerinin gözetilmesi ve para politikasındaki sıkı duruşun ihtiyatlı maliye politikası ile desteklenmesi, öngörülen dezenflasyon patikasının tesis edilmesi açısından kritik bir önem taşıdığı vurgulandı.

MEMUR5.COM editörünün değerlendirmesine göre, Merkez Bankasının mektubu sonrasında Temmuz ayında asgari ücret artışı beklentisinin zora girdi. Zira asgari ücret artışı uzunca bir süredir yılda iki defa yapılmaktaydı. Asgari ücret artışının yılda iki defa yapılmasının ise enflasyonu körükleyeceği açık bir gerçek. Nitekim her asgari ücret artışı sonrasında mal ve hizmetlere fiyat ayarlaması yapılmakta. Şimdiden kemerlerin sıkılacağını söylemek mümkün.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de kamudaki tasarrufa sürekli olarak dikkat çekiyor ve bütçe kısıtlılığı nedeniyle emeklilere ek zam yapılması mümkün olmadı. "Yoksulluk" sınırından "açlık sınırı"na sürüklenen emeklilerin beklentilerinin karşılanamaması nedeniyle de AK Parti 22 yıllık iktidar döneminde ilk kez 31 Mart yerel seçimlerinde CHP'nin gerisine düşerek ikinci parti oldu. Seçim öncesindeki bir toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Emeklilere bir iyileştirme daha yapabilir miyiz?" sorusuna Şimşek'in "Mümkün değil efendim, paramız yok" dediği, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın ise "O zaman biz müsaadenizi isteyelim efendim" diyerek Erdoğan'a, ekonomik programdan, tasarruf ilkelerinden taviz verilmemesi gereğini hatırlattığı Ankara kulislerinde yaygın bir şekilde konuşulmakta.

Ancak bu tabloya rağmen birçok bakanlıkta, bürokraside farklı rüzgarlar esmekte. MEB de bu bakanlıklardan biri. MEB'in teklifi üzerine Cumhurbaşkanlığı kararıyla 34 Genel Müdür Yardımcısı kadrosu ihdas edildi. Bakanlık, 17 Genel Müdürlük ve 3 başkanlık ile Türkiye'nin en büyük bakanlıklarından biri konumunda. Bakanlık, daha önce kaldırılan ara kademeleri tekrar oluşturarak yatay örgütlenmeden dikey örgütlenmeye geçiş yaptı. Mevcut 17 Genel Müdürlük için her birine iki yardımcı atanacak.

Bakmadan Geçme