• Haberler
  • İşçi
  • Meslek kodunun hatalı girilmesi hangi durumda idari para cezası gerektirir?

Meslek kodunun hatalı girilmesi hangi durumda idari para cezası gerektirir?

Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde yanlış meslek kodu bildirilmesi durumunda, her ay ve her sigortalı için asgari ücretin onda birine kadar idari para cezası uygulanabilir.

-2021-2022 yılında çalışan bir işçimizin 14 aylık süredeki meslek kodunu SGK’ya hatalı bildirmişiz. Meslek kodunun düzeltilmesini istiyor. Meslek kodunu değiştirebilir miyiz, değiştirirsek ceza kesilir mi? 

Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde yanlış meslek kodu bildirilmesi durumunda, her ay ve her sigortalı için asgari ücretin onda birine kadar idari para cezası uygulanabilir. Ancak, gerçekleştirilen denetim veya mahkeme kararı olmadan geriye dönük düzeltme taleplerine ceza uygulanmaz. Bu nedenle, işverenlerin, işçinin şikayeti olmadan SGK'ya dilekçe ile başvurarak meslek kodunu değiştirmesi mümkündür, bu durumda ceza riski olmaz.

Karar gazetesinden Eyüp Sabri Demirci'nin soruya verdiği detaylı cevap:

Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde sigortalıların meslek adı ve kodunun fiilen yaptıkları işe uygun bildirilmediğinin tespiti halinde, gerçeğe aykırı bildirim yapılan her bir işyeri için her bir ay bazında, bir aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücret/10 tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.

İdari para cezası, sigortalının meslek adı ve kodunun gerçeğe aykırı bildirildiğinin denetim ve kontrolle görevli memurlarınca ya da mahkeme kararı sonrası anlaşılması halinde uygulanmakta olup, işverenlerce geriye yönelik yapılacak düzeltme taleplerine idari para cezası uygulanmamaktadır.

Bu bakımdan sigortalının şikayetine mahal bırakılmadan meslek kodu değişikliği için bir dilekçe ile SGK Müdürlüğüne başvurulması halinde herhangi bir cezayla karşılaşılmaksızın değişiklik yapılacaktır.

Bakmadan Geçme