• Haberler
  • Memur
  • MHP'den 'Üniversite sınavı kaldırılsın' teklifi

MHP'den 'Üniversite sınavı kaldırılsın' teklifi

İktidarın ikinci büyük ortağı MHP'nin İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, yerine başarıyı esas alan bir geçiş sistemi getirilmesini talep etti.  

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesinin görüşüldüğü oturumda, dikkat çeken bir teklif gündeme geldi. MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, üniversiteye geçiş için mevcut sınav sisteminin kaldırılmasını ve bunun yerine okul başarısını esas alan, öğrencilerin yeteneklerine göre yönlendirileceği bir geçiş sisteminin getirilmesini önerdi.

Aynı zamanda Komisyon Başkanvekili olan Aksu, üniversite sınavlarının yerine geçecek yeni sistemin, öğrencilere ilgi ve becerilerine göre müfredat ve yönlendirme sağlayacak bir yapıyı öngördüklerini belirtti. Ayrıca, bu sistemin fırsat eşitliğini gözeterek, ortaöğretim başarılarının esas alındığı, olgunlaşma sınavıyla öğrencilerin üniversiteye geçişini sağlamak gerektiğini vurguladı.

İsmail Faruk Aksu "Üniversite sınavı yerine geçiş sistemi getirilsin" diyerek, bu önerisini ayrıntılı şekilde açıkladı. "Milli bilincin güçlendirilmesi, temel insani değerlerin kazandırılması ve eğitim başarısının artırılması amacıyla yeterli kapasitenin tesis edilmesi gerektiğini" belirten Aksu, "Bağımlılıkla mücadele, akran zorbalığının önlenmesi, sağlıklı bir okul-aile işbirliğinin tesis edilmesi konusunda eğitimin her seviyesinde adımlar atılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. 

Aksu, okul öncesi eğitimin %100 seviyesine çıkarılmasını zorunlu gördüklerini belirtti. Ayrıca, öğrencilerin erken yaşlarda milli bilinci, sevgiyi, hoşgörüyü ve temel insani değerleri öğrenmelerinin önemini vurguladı. 

MHP'li vekil ayrıca "Türklüğün ve İslam’ın millî ve manevi değerlerini yaşayan ve yaşatan Hoca Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş Veli, Mevlânâ, Hacı Bayram Veli ve Yunus Emre gibi şahsiyetlerin hayatı ve felsefesinin ortaöğretimde seçmeli ders olarak okutulmasını" önerdi. Aksu, "manevi ve kültürel yozlaşmaya ve sapkın akımlara karşı Anadolu'da mayalanan bilgi ve hikmetin genç kuşaklara aktarılmasını" da gerekli gördüğünü belirtti.

Aksu, Türkiye'nin üniversite sayısının ve yükseköğretim kapasitesinin arttığını belirterek, ülkenin artık üniversiteye sınavsız geçiş için yeterli altyapıya sahip olduğunu ifade etti. "Ülkemizde 129 devlet üniversitesi, 75 vakıf üniversitesi ve 4 vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere toplam 208 yükseköğretim kurumu bulunmaktadır. Bu hâliyle Türkiye, üniversiteler, programlar, öğretim elemanı ve öğrenci sayısı zenginliğiyle sınavsız üniversiteye geçişi başarabilecek yeterliliğe sahip hâle gelmiş görülmektedir" şeklinde konuştu.

İsmail Faruk Aksu, üniversitelerin ülkenin bilimsel ve teknolojik gelişimine katkı sağlaması gerektiğini belirterek, eğitim kurumlarının aynı zamanda bilgi sanayileştirme ve ticarileştirme kapasitesine sahip olması gerektiğini de vurguladı. 

Bu değişikliğin eğitimde fırsat eşitliğini sağlama amacını taşıdığını belirten Aksu, üniversiteye geçişte başarıyı esas alacak bir sistemin ülkenin eğitim sistemine katkı sağlayacağına inandığını ifade etti. 

 

Bakmadan Geçme