Milli İstihbarat Akademisi 2024-2025 akademik yılında ilk öğrencilerini alacak
Kuruluşu 9 Şubat 2023 tarihinde kuruluşu gerçekleşen Millî İstihbarat Akademisi, 6 Ocak 2024 tarihi itibarıyla faaliyetlerine başladı. MİA'nın lisansüstü programlarına başvuruları haziranda alınması hedefleniyor.
Kuruluşu 9 Şubat 2023 tarihinde kuruluşu gerçekleşen Millî İstihbarat Akademisi, 6 Ocak 2024 tarihi itibarıyla faaliyetlerine başladı.
Milli İstihbarat Akademisi (MİA) Başkanı Prof. Dr. Talha Köse, MİA'nın kapılarını dün basın mensuplarına çıktı.
Köse, Akademinin lisansüstü programlarına başvuruları haziran ayının ilk yarısında almayı hedeflediklerini bildirdi.
MİA'nın internet sitesine konulun duyuruya göre, MİA, kuruluşundan bu yana istihbarat, güvenlik ve bölge çalışmalarında öncü bir eğitim merkezi olmayı hedefliyor. Öğrencilere problem temelli eğitim felsefesiyle disiplinlerarası bir bakış açısı sunarak eleştirel düşünme ve problem çözme yeteneklerini geliştirmeyi amaçlıyor.
Özgün müfredat ve esnek modüller ile disiplinlerarası yaklaşım
MİA'nın özgün müfredatı ve esnek ders modülleri, öğrencilere farklı disiplinlerden beslenen kavram ve yaklaşımları sunuyor. Hukuktan tarihe, sosyolojiden sanata, yapay zekâdan siber güvenliğe kadar geniş bir yelpazede eğitim imkânı sağlayarak öğrencilerin donanımlarını zenginleştiriyor.
MİA'nın internet sitesindeki duyuru:
6 Ocak 2024 tarihinde faaliyetlerine başlayan Millî İstihbarat Akademisi (MİA) 2024/2025 Eğitim-Öğretim yılı güz döneminde eğitime başlamak üzere hazırlıklarına devam ediyor. Bu bağlamda uluslararası standartlarda lisansüstü eğitim verecek olan MİA; istihbarat, güvenlik ve bölge çalışmalarında eğitimin ve bilimsel araştırmaların merkezi olmayı hedefliyor.
PROBLEM TEMELLİ EĞİTİM FELSEFESİ
Milli İstihbarat Akademisi istihbarat ve güvenlik çalışmalarını yalnızca bir zanaat değil aynı zamanda bir akademik çalışma alanı olarak kabul etmekte ve eğitim çerçevesini problem temelli öğrenme perspektifinden hareketle tasarlamaktadır. Öğrencilere bilgi aktarımının ötesinde eleştirel düşünme ve problem çözme yeteneklerini geliştirmek üzere aktif katılım sağlayacakları dinamik bir tartışma ve müzakere ortamının yanı sıra sorunsallaştırma becerisi sunmaktadır.
DİSİPLİNLERARASI ARAŞTIRMA ANLAYIŞI
Akademi tarafından hazırlanan özgün müfredat ve ders içerikleri, öğrencilerin istihbarat, güvenlik ve bölge araştırmalarına ilişkin temel kavram, yöntem ve yaklaşımları öğrenmesini sağlarken ders seçiminde esneklik sunan modüller; hukuktan tarihe, sosyolojiden sanata, yapay zeka, siber güvenlik ve yeni nesil teknolojilere kadar farklı disiplin ve çalışma alanlarının kavram ve yaklaşımlarından beslenmelerine zemin hazırlıyor.
Diğer taraftan MİA, teknik ve beşeri bilimlerin önemli bir parçasına dönüşen dijital program ve araçların yanı sıra Türkiye açısından stratejik öneme sahip dillerde destek programları ile de öğrencilerinin gelişkin donanıma sahip olmalarını amaçlıyor.
BAŞVURULAR HAKKINDA
İstihbarat ve güvenlik alanında disiplinlerarası bir eğitim vizyonuna sahip Akademi’de ilk etapta İstihbarat ve Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü ile Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yüksek lisans programlarının açılması planlanıyor. Açılacak programlar, başvuru takvimi, başvuru koşulları ve değerlendirme sürecine dair detaylar Mayıs ayı içerisinde akademinin internet sitesinde (mia.edu.tr) ayrıca yayınlanacaktır.
MİA Başkanı Prof. Dr. Talha Köse'nin açıklamaları
Prof. Dr. Talha Köse, dün medya kuruluşlarının Ankara temsilcilerini ağırlamıştı. Köse, lisansüstü programlara ilişkin de açıklamalarda bulunmuştu.
Milli İstihbarat Akademisi bünyesinde iki enstitü kurduklarını söyleyen Prof. Dr. Talha Köse, bu enstitülerde önümüzdeki dönem açacakları lisansüstü programlara öğrenci başvurularını yakın zamanda başlatacakları müjdesini verdi: "İlk aşamada İstihbarat ve Güvenlik Enstitüsü bünyesinde dört yüksek lisans programı açmayı planlıyoruz. İstihbarat Çalışmaları ve Güvenlik Çalışmaları'nın yanı sıra Bölge Araştırmaları Ana Bilim Dalı altında Afrika Çalışmaları ile Rusya ve Afrika Çalışmaları programlarını açacağız. Çünkü bölge araştırmaları MİA'nın vizyonunda önemli bir yer tutuyor. İlerleyen dönemlerde bu bölümlere yenilerini ekleyeceğiz. Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılacak iki program olan Bilgisayar Mühendisliği ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği programlarında öğrenciler siber güvenlik, veri bilimi, yapay zekâ, kriptoloji, uydu ve uzay sistemleri gibi alanlarda eğitim görecekler. Bu alanları tespit ederken Türkiye'nin stratejik önceliklerini göz önünde bulundurduk. MİA'dan mezun olan öğrencilerin, Türkiye'nin stratejik vizyonuna da katkı sunmasını planlıyoruz."
MİA lisansüstü programlarına başvuru koşulları ve kontenjanlar detaylı biçimde Mayıs ayının son haftasında resmi web sitesi mia.edu.tr üzerinden duyurulacak. Başvuruların Haziran ayının ilk yarısında alınması hedefleniyor.
Milli İstihbarat Akademisi (MİA) nedir?
9 Şubat 2023 tarihinde kuruluşu gerçekleşen Millî İstihbarat Akademisi (MİA), 6 Ocak 2024 tarihi itibarıyla faaliyetlerine başladı.
MİA; istihbarat, güvenlik ve strateji alanlarında lisansüstü eğitim ve bilimsel araştırma faaliyetleri yürüterek Türkiye’de istihbarat alanının bir bilim dalı olarak yerleştirilmesi ve geliştirilmesine katkı sunmayı hedefliyor. Akademi aynı zamanda Türkiye’nin istihbarat ve güvenlik alanındaki iddiasını güçlendirmeyi ve Türkiye’nin bu alandaki deneyiminin kavramsallaştırılmasına katkı sunmayı hedefliyor.
MİA'NIN VİZYONU- Çok kutuplu dünyanın yeni rekabet ortamında Türkiye’de nitelikli ve dünya ile etkileşime açık bir istihbarat topluluğu oluşturmak
- Türkiye’de istihbarat çalışmalarının ülkemizin özgün ihtiyaç ve öncelikleri doğrultusunda şekillendirilmesine katkı sağlamak
- Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri takibin yanı sıra değişim ve dönüşümlere yön verecek bir stratejik anlayışın kökleşmesini sağlamak
MİT Başkanlığının web sayfasındaki bilgilendirmede MİA hakkında şunlar kaydediliyor:
"Millî İstihbarat Akademisi bünyesindeki enstitülerde açılacak yüksek lisans ve doktora programlarına, üniversitelerin en az dört yıllık örgün eğitim veren ilgili lisans programlarından mezun olan ve Akademi şartlarını karşılayan herkes başvurabilecektir. Bu programlarda eğitim gören öğrenciler istihbarat, güvenlik, strateji, bölge çalışmaları, siber güvenlik ve kriptoloji, uydu-uzay sistemleri, yapay zekâ ile veri analitiği ve benzeri alanlarda çalışmalarını yürütebileceklerdir.
Akademinin temel faaliyet alanlarından bir diğeri ise bilimsel araştırmalar yapmak ve Ar-Ge projeleri geliştirmek ve yürütmektir. Türkiye’nin stratejik önceliklerini ve hedeflerini göz önünde bulundurarak istihbarat ve güvenlik alanlarında araştırmalar yapılması ve projeler üretilmesi, bu alanlarda çalışan akademisyenler ile uygulayıcıların ortak bir platformda buluşmasını sağlayacak nitelikte ulusal ve uluslararası düzeylerde çalıştay, seminer, konferans, kongre gibi organizasyonların düzenlenmesi hedeflenmektedir.
Millî İstihbarat Akademisi yürüttüğü eğitim ve bilimsel araştırma faaliyetleri ile istihbarat ve güvenlik alanında bilimsel bilgi üreterek bu birikimi uluslararası literatüre aktarmayı ve bu süreçte Türkiye’de nitelikli ve dünya ile entegre bir istihbarat çalışmaları topluluğu oluşturmayı amaçlamaktadır. Bununla beraber istihbarat, güvenlik, strateji ve bölge araştırmaları alanında çalışan ulusal ve uluslararası akademisyenler, öğrenciler, uzmanlar, siviller ya da kamu personeli için disiplinler arası araştırma platformu olarak işlev görmeyi ve bu alandaki ulusal ve uluslararası tartışmalara katkı sunmayı planlamaktadır."
MİA'NIN MİSYONU- Türkiye’nin stratejik vizyonunun çizilmesine katkı sağlamak ve bu doğrultuda güvenlik, istihbarat ve bölge çalışmaları alanlarında bilimsel araştırmalar yapmak
- İstihbarat ve güvenlik çalışmalarında akademik eğitim modülleri oluşturarak analitik düşünmeyi ve özgün araştırmayı teşvik etmek
- Bölge çalışmalarında teorik ve metodolojik yaklaşımlar geliştirmek, saha araştırmalarını teşvik etmek
- Türkiye’nin stratejik vizyonunu oluşturacak kadroların eğitilmesine destek olmak
- Türkiye’nin istihbarat ve güvenlik alanındaki deneyiminin kavramsallaştırılmasını ve uluslararası literatüre kazandırılmasını sağlamak
Milli İstihbarat Akademisi Başkanı Prof. Dr. Talha Köse kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun oldu (2000).
Sabancı Üniversitesi Uyuşmazlık Analizleri ve Çözümleri programından yüksek lisans derecesi aldı (2002).
George Mason Üniversitesi Çatışma Analizi ve Çözümü Enstitüsünden doktora derecesini aldı (2010).
George Mason Üniversitesi (ABD), Maastricht Üniversitesi (Hollanda) ve Marmara Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak dersler verdi.
İstanbul Şehir Üniversitesi kuruluş sürecinde görev aldı ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanlığı yaptı.
SETA düşünce kuruluşunda Toplum Masası Direktörlüğü ve Brüksel Masası Direktörlüğü görevlerini yürüttü.
İbn Haldun Üniversitesinin kuruluş sürecinde görev aldı ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanlığı yaptı.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde görev aldı.
Uluslararası ilişkiler, çatışma çözümleri, barış inşası, Türk siyaseti, etnik ve mezhepsel kimlikler ve radikalleşme gibi konularda çalışmalar yürütmektedir. Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde yayımlanan çok sayıda bilimsel yayını bulunmaktadır. Köse, ulusal ve uluslararası akademik projelerde yürütücü ve araştırmacı olarak görev almıştır.
ÖNE ÇIKAN YAYINLAR
“Nasıl Bir Ortaklık? | Türkiye-AB İlişkilerini Yeniden İşler Kılmak”, SETA Yayınları, 2023.
“Is a New Opening Possible in Türkiye-EU Relations?” (Türkçesi: Türkiye-AB İlişkilerinde Yeni Bir Açılım Mümkün mü?), Insight Turkey, 25:2, (2023).
“Re-Negotiating Alevi Identity: Values, Emotions and Contending Visions on the Future” (Türkçesi: Alevi Kimliğini Yeniden Müzakere Etmek: Değerler, Duygular ve Çatışan Gelecek Vizyonları), SETA Yayınları, 2023.
“A Comparative Analysis of Soft Power in the MENA Region” (Türkçesi: ODKA Bölgesinde Yumuşak Gücün Karşılaştırmalı Analizi), Foreign Policy Analysis, 12:3, (2016).
“Teröre Karşı Toplumsal Hareket: Diyarbakır Anneleri”, SETA Yayınları, 2022.
“Countering Violent Extremism in Libya: A Peacebuilding Perspective” (Türkçesi: Libya'da Şiddet İçeren Aşırıcılıkla Mücadele: Barış İnşası Perspektifi), SETA Yayınları, 2020.
“Türkiye’de Üniversiteler ve Radikalleşme”, SETA Yayınları, 2019.
“A Sea Change in the MENA Region: External Interventions in Libya” (Türkçesi: ODKA Bölgesinde Deniz Değişimi: Libya'da Dış Müdahaleler), Insight Turkey, 22:4, (2020).
“Armenia and Turkey: An Overview of Relations and Prospects for Normalization” (Türkçesi: Ermenistan ve Türkiye: İlişkilere Genel Bir Bakış ve Normalleşme Beklentileri), Hrant Dink Vakfı Yayınları, 2019.
“Rise and Fall of the AK Party’s Kurdish Peace Initiatives” (Türkçesi: AK Parti'nin Kürt Barış Girişimlerinin Yükselişi ve Düşüşü), Insight Turkey, 19:2, (2017).
“Emigration and the diffusion of political Salafism” (Türkçesi: Siyasi Selefiliğin Göçü ve Yayılması), Party Politics, 23:6, (2016).
"Assessments of Turkish Foreign Policy in the Middle East During the Arab Uprisings" (Türkçesi: Arap Ayaklanmaları Sırasında Orta Doğu'da Türk Dış Politikasına İlişkin Değerlendirmeler), Turkish Studies, 16:2, (2015).
“Out-group trust and conflict understandings: The perspective of Turks and Kurds in Turkey” (Türkçesi: Grup Dışı Güven ve Çatışma Anlayışları: Türkiye'deki Türklerin ve Kürtlerin Bakış Açısı), International Journal of Intercultural Relations, Vol.40, (2014).
"Çözüm Sürecinin Yükseliş ve Düşüşü", Türkiye Ortadoğu Çalışmaları Dergisi, 4:1, (2017).
“Türkiye’nin Arap Baharı Sonrası Yumuşak Gücünün Etkisi ve Boyutları”, Avrasya Türk Kültürü Stratejik Araştırmalar Vakfı, 2014.
“Between Nationalism, Modernism and Secularism: The Ambivalent Place of Alevi Identities” (Türkçesi: Milliyetçilik, Modernizm ve Laiklik Arasında: Alevi Kimliklerinin İkircikli Yeri), Middle Eastern Studies, 49:4, (2013).
“Islamic Mediation of Ulema in Turkey” (Türkçesi: Türkiye'de Ulemanın İslami Arabuluculuğu), Negotiation and Conflict Management Research, 5:2, (2012).
“İran Nükleer Programı ve Ortadoğu Siyaseti: Güç Dengeleri ve Diplomasinin İmkanları”, SETA Yayınları, 2008.
"Türkiye’nin Ortadoğu’da Zorlayıcı Olmayan Dış Politika Araçları", Ortadoğu Analiz, 2014.
“Identity Dynamics of the June and November 2015 Elections of Turkey: Kurds, Alevis and Conservative Nationalists” (Türkçesi: Türkiye'de Haziran ve Kasım 2015 Seçimlerinin Kimlik Dinamikleri: Kürtler, Aleviler ve Muhafazakâr Milliyetçiler), Insight Turkey, 17:4, 2015).
“The AKP and the Alevi Opening: Understanding the Dynamics of the Rapprochement” (Türkçesi: AKP ve Alevi Açılımı: Yakınlaşmanın Dinamiklerini Anlamak), Insight Turkey, 12:2, (2010).