• Haberler
  • Memur
  • Milli İstihbarat Akademisi istihbarat ve güvenliği akademik perspektifle ele alacak

Milli İstihbarat Akademisi istihbarat ve güvenliği akademik perspektifle ele alacak

Milli İstihbarat Akademisi (MİA) kapılarını basına açtı. MİA Başkanı Prof. Dr. Talha Köse, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelerek Türkiye'nin istihbarat alanındaki başarısını ve güçlü birikiminin altını çizdi. MİA'nın bünyesinde açılacak lisansüstü programlara öğrenci başvurularının yakında başlayacak.

Milli İstihbarat Akademisi (MİA) kapılarını basına açtı. MİA Başkanı Prof. Dr. Talha Köse, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelerek Türkiye'nin istihbarat alanındaki başarısını ve güçlü birikimini dile getirdi. Köse, MİA'nın kurulmasıyla istihbarat ve güvenlik çalışmalarının akademik perspektifle ele alınacağını, bünyesinde açılacak lisansüstü programlara öğrenci başvurularının yakın zamanda başlayacağını bildirdi.

MİA'nın tanıtım toplantısında konuşan Prof. Dr. Köse, Türkiye'nin istihbarat alanında köklü bir geçmişe sahip olduğunu ve artık bu birikimin akademik anlamda tartışılması gerektiğini ifade etti. İstihbarat çalışmalarının bilimsel bir araştırma alanı olarak dünyada çalışıldığını belirten Köse, üniversitelerin ve düşünce kuruluşlarının istihbarat çalışmalarına akademik katkı sağladığını söyledi.

MİA'nın, Türkiye'de bilimsel anlamda bir istihbarat topluluğu oluşturmayı hedeflediğini vurgulayan Köse, bu topluluğun istihbaratı farklı bilimsel disiplinlerden ele alan kişilerin etkileşebileceği bir ortam yaratmayı amaçladıklarını belirtti. Köse, MİA'nın düzenleyeceği çalıştaylar, sempozyumlar ve araştırma projeleri ile bu alanda çalışan kişiler arasında bir ağ oluşturacaklarını ifade etti.

MİA'nın bünyesinde açılacak lisansüstü programlara öğrenci başvurularının yakın zamanda başlayacağını duyuran Köse, İstihbarat ve Güvenlik Enstitüsü bünyesinde dört yüksek lisans programı açacaklarını belirtti. Ayrıca Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılacak programlarda öğrencilere Türkiye'nin stratejik önceliklerine uygun eğitimler verileceğini ifade etti.

MİA'nın faaliyetlerinin Türkiye'nin stratejik öncelikleri doğrultusunda bilimsel araştırma faaliyetleri yürütmek olduğunu vurgulayan Köse, öğrencilerin bu araştırma projelerinde görev alabileceklerini belirtti. Öğrencilerin ders almanın yanı sıra bilimsel üretime de katkı sunacaklarını ifade etti.

Sabah gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu, toplantıyı detaylı olarak haberleştirdi. 

Milli İstihbarat Akademisi tarafından düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan MİA Başkanı Prof. Dr. Talha Köse, kuruluş çalışmaları ve Akademi'nin vizyonu hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin istihbarat alanında köklü bir geçmişe ve güçlü bir birikime sahip olduğunu vurgulayan Köse artık bu birikimin akademik anlamda tartışılması ve kavramsallaştırılmasının önemli olduğunu vurguladı: "İstihbarat çalışmaları bilimsel bir araştırma alanı olarak dünyada çalışılıyor. Üniversiteler, düşünce kuruluşları istihbarat çalışmaları alanında ürettikleri yayınlarda yeni kavramlar, teoriler ve yöntemler ortaya koyabiliyor. Artık Türkiye'nin de bilimsel anlamda kendi kavramlarının, teorilerinin ve yöntemlerinin ortaya konulması, istihbarat çalışmalarına ilişkin yaklaşımının doktrine edilmesi önem taşıyor. Bu alanda akademik çalışmalarla bilimsel bilgi üretmek, Türkiye'nin istihbarat birikiminin kıymetlendirilmesinde ve gelecek vizyonunun oluşmasında önemli rol oynayacaktır."

KÖSE: BİLİMSEL ANLAMDA İSTİHBARAT TOPLULUĞU OLUŞTURACAĞIZ

Prof. Dr. Talha Köse MİA'nın istihbarat çalışmaları alanında iddialı olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de bilimsel anlamda bir istihbarat topluluğu oluşturmayı hedeflediklerini belirtti: "Türkiye'de istihbarat konusunda çalışan ve bilgi üreten akademisyen, uzman ve ilgili kişilerden oluşan bir istihbarat topluluğu oluşturmayı hedefliyoruz. Bu topluluk aslında istihbarat konusuna kafa yoran, istihbaratı farklı bilimsel disiplinlerden ele alan kişilerin etkileşebildiği bir ortamın yaratılmasıyla mümkün olacak. MİA olarak düzenleyeceğimiz çalıştaylar, sempozyumlar gibi bilimsel etkinliklerin yanı sıra yürüteceğimiz araştırma projeleri ile bu alanda çalışan kişiler arasında bir ağ oluşturacağız. İstihbarat topluluğunun Türkiye'de yeni bir sinerji yaratacağını ve bu alanda yeni çalışmalar ve yeni fikirlere kapı açacağını düşünüyorum."

LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA ÖĞRENCİ BAŞVURULARI YAKINDA BAŞLAYACAK

Milli İstihbarat Akademisi bünyesinde iki enstitü kurduklarını söyleyen Prof. Dr. Talha Köse, bu enstitülerde önümüzdeki dönem açacakları lisansüstü programlara öğrenci başvurularını yakın zamanda başlatacakları müjdesini verdi: "İlk aşamada İstihbarat ve Güvenlik Enstitüsü bünyesinde dört yüksek lisans programı açmayı planlıyoruz. İstihbarat Çalışmaları ve Güvenlik Çalışmaları'nın yanı sıra Bölge Araştırmaları Ana Bilim Dalı altında Afrika Çalışmaları ile Rusya ve Afrika Çalışmaları programlarını açacağız. Çünkü bölge araştırmaları MİA'nın vizyonunda önemli bir yer tutuyor. İlerleyen dönemlerde bu bölümlere yenilerini ekleyeceğiz. Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılacak iki program olan Bilgisayar Mühendisliği ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği programlarında öğrenciler siber güvenlik, veri bilimi, yapay zekâ, kriptoloji, uydu ve uzay sistemleri gibi alanlarda eğitim görecekler. Bu alanları tespit ederken Türkiye'nin stratejik önceliklerini göz önünde bulundurduk. MİA'dan mezun olan öğrencilerin, Türkiye'nin stratejik vizyonuna da katkı sunmasını planlıyoruz."

MİA lisansüstü programlarına başvuru koşulları ve kontenjanlar detaylı biçimde Mayıs ayının son haftasında resmi web sitesi mia.edu.tr üzerinden duyurulacak. Başvuruların Haziran ayının ilk yarısında alınması hedefleniyor.

DİL OKULU VE ANALİZ OKULU KURULACAK

MİA bünyesinde Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu kritik dillerde eğitim vermek üzere bir Dil Okulu kurulması planlanıyor. Dil Okulu Çince, Rusça, Arapça, Farsça, İbranice, Ermenice, Yunanca ve ihtiyaç duyulan diğer dilleri de kapsayacak. Dil Okulu yabancı dil eğitiminde öğrenci odaklı yeni metodolojiler kullanacak. MİA bünyesinde kurulan Analiz Okulu ise eleştirel düşünce ve analitik yazım konusunda Türkiye'deki kurumların ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor.

ÖĞRENCİLER İÇİN ARAŞTIRMA VE PROJE İMKANLARI

MİA'nın faaliyetlerinin odak noktasının Türkiye'nin stratejik öncelikleri doğrultusunda bilimsel araştırma faaliyetleri yürütmek olduğunu ifade eden Köse, yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerin de bu araştırma projelerinde görev alacaklarını vurguladı: "Öğrenciler sadece ders almak ya da tez yazmakla sınırlı kalmayacaklar, MİA bünyesinde yürütülen bilimsel araştırma projelerinde de çeşitli aşamalarda görev alabilecekler. Öğrenciler hem öğrenecekler, hem deneyim kazanacaklar hem de bilimsel üretime katkı sunacaklar. MİA olarak aynı zamanda diğer üniversiteler ile ve oradaki akademisyenlerle de bilimsel faaliyetleri yoğun biçimde yürüteceğiz."

Bakmadan Geçme