Milyonlarca emekli sıfır zam aldı

Emekli maaşlarına yapılan yüzde 24,73 zam, kök aylıkları düşük olan yaklaşık 3,6 milyon emekliye yansımadı.

 Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla emeklilere yönelik zam oranları da belli oldu. Ancak, açıklanan oranlar emekli maaşlarına yapılan zam beklentilerini karşılamadı. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 24,73 oranında zam yapılmasına rağmen, bu artış sadece kök aylıkları kapsadığı için milyonlarca emekli zam alamadı.

Milyonlarca emekliyi şoke eden gelişmeyi Milli Gazete'den Mehmet Fahri Özkan haberleştirdi.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre Haziran ayında aylık enflasyon yüzde 1,64, yıllık enflasyon ise yüzde 71,60 olarak gerçekleşti. Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) raporuna göre ise tüketici fiyat endeksi Haziran ayında yüzde 4,27 arttı. Ancak, emekli aylıklarına yapılan zam TÜİK verilerine göre belirlendiği için zam oranı yüzde 24,73 olarak uygulandı. Kök maaş uygulaması nedeniyle yaklaşık 3,6 milyon emekli bu zammı alamadı.

Milyonlarca Emekli Hazine Desteği ile 10 Bin Lira Alıyor

Son yıllarda uygulamaya konulan kök maaş uygulaması, son zamlarda yine gündeme geldi. Milyonlarca emeklinin maaşı Hazine desteği ile 10 bin liraya tamamlanıyor. Ancak kök maaşı düşük olan emekliler, kök maaş miktarları 10 bin lirayı aşana kadar bu desteği almaya devam ediyor. Yaklaşık 3 milyon 600 bin emekli, kök maaşlarına yapılan zam nedeniyle zam alamadı.

Birçok Emekli 10 Bin Lira Almaya Devam Edecek

Yapılacak yüzde 24,73 oranındaki zam, kök maaşlara uygulanacak. Bu durumda, kök aylığı 8 bin liranın altında olan emekliler zam alamayacak. Örneğin, kök aylığı 6 bin lira olan bir emeklinin maaşı zam sonrası 8 bin 106 lira olacak. Ancak, bu emekliler Hazine desteği ile 10 bin lira almaya devam edecek.

Bazı Emekliler Zamdan Kısmi Olarak Yararlanabilecek

Kök maaşı 9 bin lira olan bir emekli, yüzde 24,73 oranındaki artışın sadece bir kısmını maaş olarak alabilecek. Bu emeklinin maaşı zam sonrası 11 bin 224 liraya çıkacak. Böylece, yapılan zammın tamamı maaşa yansımayacak.

İktidara Düzenleme Çağrısı

Bu zamdan faydalanamayan yaklaşık 3,6 milyon emekli, hükümete düzenleme yapılması çağrısında bulundu. Emekliler, maaşların kök aylık yerine toplam maaş üzerinden hesaplanmasını talep ediyor.

 

Bakmadan Geçme