• Haberler
  • Emekli
  • Milyonlarca emeklinin yararlandığı ödeme güncellendi: Güncel rakam 20 bin liraya yaklaştı

Milyonlarca emeklinin yararlandığı ödeme güncellendi: Güncel rakam 20 bin liraya yaklaştı

Kamu bankalarının promosyon artışına gitmesi ve özel bankaların da promosyon ödemelerini güncellemesiyle bu yıl promosyon tutarları önemli ölçüde yükseldi.

Emekli maaşlarına yapılan zam ve bankaların promosyon artışları, milyonlarca emekliyi sevindirdi. Uzman isimler, en yüksek ödemeyi alabilmek için dikkat edilmesi gereken detayları paylaşıyor.

Kamu bankalarının promosyon artışına gitmesi ve özel bankaların da promosyon ödemelerini güncellemesiyle bu yıl promosyon tutarları önemli ölçüde yükseldi.

Promosyon tutarlarında artış

Emeklilerin yeni dönem zammı da belli oldu ve yılın ilk 6 ayına ilişkin %24.73 oranında enflasyon farkını hak ettiler. En düşük emekli aylığı ise 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye yükseltildi. Bankalarda promosyon tutarları zam sonrası artırılmasa bile, emeklilerin maaşı arttığı için promosyonlarda bir üst limite çıkma imkanı doğuyor.

Maaşı artan emekliler, daha yüksek ödeme almak için banka ile promosyon sözleşmesini yenileyebilirler. Örneğin, Halkbank şu anda maaşı 10 bin ile 14 bin 999 TL olanlara 8 bin TL, 15 bin TL ile 19 bin 999 TL arası maaş alanlara 10 bin TL, 20 bin TL ve üzeri maaş alanlara ise 12 bin TL ödeme yapıyor. Temmuz maaşlarına %24.73 oranında zam yapıldıktan sonra, 10-15 bin TL arası emekli maaşı alanlar 8 bin TL promosyon ödemesi aldıysa, yeni zamlı maaşı 15 bin TL’yi aştığında 10 bin TL promosyon ödemesi almak için bankaya başvurabilecekler.

En yüksek promosyon ne kadar?

Peki, şu anda bankalarda en yüksek promosyon ödemesi ne kadar oldu? Promosyonlar daha da artar mı? Zamlı maaş sonrası promosyonda bir üst limite geçen emekliler sözleşme yenilemeli mi? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, "Banka promosyonu emeklilere verilen özel bir düzenlemedir. Kamu ve özel bankalar dahil olmak üzere SGK ile bankalar arasında protokoller mevcuttur. Şu anda sahada en yüksek 18.000 TL’ye varan değişken banka promosyonları mevcuttur" dedi.

Promosyanlar daha da artar mı?

Yılmaz, "Banka promosyonunun en alt rakamını SGK belirlemiştir. Bankalar anonim şirket vasfıyla yönetildikleri için promosyon rakamlarının yükseltilmesi bankaların inisiyatifindedir. 2024 ilk yarıyılında enflasyon verilerinin %25 civarında çıkması nedeniyle, bankaların kendi iç değerlendirmeleri sonucu promosyonları daha da artırabileceği kanaatindeyim." açıklamasında bulundu.

Bir üst limite geçen emekli sözleşme yenilemeli mi?

Yılmaz, "En düşük taban aylık 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye yükseltildi. Dolayısıyla bütün emeklilerin maaşları %25 civarında yükseldiği için, emekliler promosyon rakamlarını bankalar nezdinde inceleyerek en doğru kararı vereceklerdir" ifadelerini kullandı.

 

Bakmadan Geçme