• Haberler
  • İşçi
  • Milyonların gözü asgari ücrete ne kadar zam yapılacağında

Milyonların gözü asgari ücrete ne kadar zam yapılacağında

Aralık ayında yapılacak asgari ücret tespit komisyonunun ilk toplantısı öncesi, ekonomi yönetimi ve iş dünyasında tahminler şekillenmeye başladı.

Yıl sonuna yaklaşırken milyonlarca çalışan asgari ücrete yapılacak zam oranını merakla bekliyor. Aralık ayında yapılacak ilk toplantı öncesi, ekonomi yönetimi ve iş dünyasında tahminler şekillenmeye başladı. Asgari ücretin yıl sonu enflasyonuna göre mi yoksa hedef enflasyona göre mi güncelleneceği tartışma konusu olurken, yüzde 25 ve yüzde 30 zam oranları öne çıkıyor. Muhalefet, asgari ücretin en az 30 bin liraya yükseltilmesini savunurken, iş dünyasında 22-23 bin lira seviyesi konuşuluyor.

Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücretin sendikalar, işverenler ve hükümet arasında müzakere edilerek belirleneceğini belirtti. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ise yüzde 25’lik bir artışın enflasyon görünümüyle uyumlu olabileceğini dile getirdi. Bloomberg’e göre, Merkez Bankası'nın 2024 enflasyon hedefi yüzde 38 iken, Orta Vadeli Program’a göre bu hedef yüzde 41,5 olarak belirlendi.

Olası zam senaryolarında, yüzde 25’lik bir artışla asgari ücret 21 bin 250 liraya, yüzde 30 zam ile 22 bin 100 liraya ve yüzde 40’lık zamla 23 bin 802 liraya yükselecek. Piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 45 oranında bir artış yapılırsa, asgari ücretin 24 bin 650 lirayı bulması bekleniyor.

118 iktisatçının yayımladığı ortak çağrıda, asgari ücret artışında gerçekleşen enflasyonun dikkate alınması gerektiği vurgulanarak, dar gelirli vatandaşların korunması için mevcut enflasyon oranlarının temel alınması gerektiği ifade edildi. Özel sektörde ise şirketler bütçelerini asgari ücretin 25 bin lira seviyesine ulaşabileceği beklentisiyle planlamaya başladı.

Bakmadan Geçme