• Haberler
  • Memur
  • MİT'ten tarihi operasyon: 7 ülkedeki ABD ve Rus uyruklu 26 tutuklu Ankara'da takas edildi

MİT'ten tarihi operasyon: 7 ülkedeki ABD ve Rus uyruklu 26 tutuklu Ankara'da takas edildi

ABD ve Rus tutuklular, Türkiye'nin koordinasyonunda Ankara'da yapılan geniş kapsamlı takas operasyonunda özgürlüklerine kavuştu. Operasyonda, ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan toplam 26 kişi karşılıklı olarak serbest bırakıldı.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), uluslararası arenada büyük yankı uyandıran bir esir takası operasyonuna imza attı. ABD ve Rusya arasında yapılan geniş kapsamlı takas anlaşması çerçevesinde, Rusya'da tutuklu bulunan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich'in de aralarında bulunduğu 3 ABD vatandaşı ve Rus esirlerin Ankara'da MİT koordinasyonunda takas edildiği duyuruldu. 

Operasyon kapsamında, ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan toplam 26 kişi karşılıklı olarak takas edildi. ABD'den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus'tan birer uçak olmak üzere toplam 7 uçak Türkiye'ye geldi. Bu uçaklarla Türkiye'ye getirilen şahıslardan; 2'si çocuk 10 rehine Rusya'ya, 13 rehine Almanya'ya ve 3 rehine de ABD'ye gönderildi. 

MİT'in koordinasyonunda gerçekleşen operasyon, uluslararası barış ve istikrara katkı sağlama amacı taşıyor. Tüm aşamaları güvenlik önlemleri ve lojistik planlamalarla titizlikle yürütülen takas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki diplomasi çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Tarihi Operasyonun Detayları

MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın Rusya ve ABD ile yürüttüğü müzakereler sonucunda hayata geçirilen bu operasyon, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en kapsamlı rehine takası olarak tarihe geçti. Türkiye'de gerçekleştirilen bu takas, ABD, Rusya ve Almanya arasında bugüne kadar yapılan en büyük rehine değişimi olarak kaydedildi.

Operasyon sırasında medyada sıkça yer alan önemli isimler de takas edildi. Bunlar arasında, Rusya'da cezaevinde bulunan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich, ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Belarus'ta tutuklu Almanya vatandaşı paralı asker Rico Krieger ve Rus muhalif İlya Yashin yer aldı. 

MİT'in koordinasyonunda yapılan tüm işlemler, taraflar arasındaki iletişimi ve koordinasyonu güvenli bir şekilde sağlamayı amaçladı. Rehinelerin sağlık kontrolleri ve ihtiyaçları karşılandıktan sonra, MİT onayıyla gidecekleri ülkelere gönderildiler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Biden ile telefonda görüştü


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştü. Görüşmede, ikili ilişkiler, rehine takası, bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı.

İletişim Başkanlığı tarafından sosyal medyadan yapılan açıklamada görüşmeye ilişkin şunlar kaydedildi:
"Cumhurbaşkanı Erdoğan; Netanyahu yönetiminin ateşkes ve barış istemediğini her adımda gösterdiğini, ABD Temsilciler Meclisindeki görüntülerin Türkiye ve dünyada derin hayal kırıklığı oluşturduğunu, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye’ye düzenlenen suikastin ateşkes çabalarına ağır darbe indirdiğini, İsrail’in Gazze’deki ateşi bütün bölgeye yaymak için çalıştığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve ABD ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi için Türkiye’nin elinden geleni yaptığını ve buna devam edeceğini belirtti. Görüşmede ABD Başkanı Biden, rehine takasının sorunsuz bir biçimde gerçekleşmesi için gösterdiği gayret nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti."

Uluslararası Yansımaları

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, bu tarihi operasyonun, ABD ile Rusya arasındaki en büyük esir takası anlaşmalarından biri olduğunu belirterek, Türkiye'ye bu anlaşmanın mümkün olmasını sağlayan hayati lojistik destek için teşekkür etti. ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'ye ve diğer müttefik ülkelere teşekkür ederek, bu anlaşmanın uluslararası diplomasi ve dostluğun başarısı olduğunu vurguladılar.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı kararnameyle takasla iade edilen tüm tutukluların suçlarının affedildiği belirtildi. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'ya, ülkesinde idama mahkum edilen Almanya vatandaşı Rico Krieger'ı affettiği için teşekkür edildi. Kremlin, bu operasyonun hazırlanmasına yardımcı olan tüm ülkelerin yönetimlerine müteşekkir olduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'nin yardımıyla serbest bırakılan AB vatandaşları ve diğer siyasi mahkumların özgürlüğüne kavuşmasının AB için büyük bir rahatlama olduğunu belirtti. Borrell, siyasi mahkumların ve halen haksız yere tutuklu bulunan kişilerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.

 

Bakmadan Geçme