- Haberler
- Memur
- Mühendislik Meslek Kanunu ve Teknik Hizmetler Sınıfının Sorunları Çalıştayı Raporu yayımlandı
Mühendislik Meslek Kanunu ve Teknik Hizmetler Sınıfının Sorunları Çalıştayı Raporu yayımlandı
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 'Mühendislik Meslek Kanunu ve Teknik Hizmetler Sınıfının Sorunları Paneli/Çalıştayı Raporu'nu kamuoyuyla paylaştı.
Kamuda görev yapan mühendisler sorunlarının görmezden gelindiğini, özlük haklarının sürekli olarak geriye gittiğini ve seslerinin duyulmadığını her ortamda ifade ediyorlar ve bunda da haklılar.
Memur-Sen geçen ay mühendislerin seslerini kısmen de olsa duydu ve bir çayıştayla teknik hizmetler sınıfının sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdı. 25 Şubat 2024 tarihinde Memur-Sen'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Mühendislik Meslek Kanunu ve Teknik Hizmetler Sınıfının Sorunları Panel ve Çalıştayı" sonrasında Çalıştay ve Panel'in sonucunda elde edilen bilgi, birikim ve önerilerin raporlaştırılarak kamuoyuyla paylaşılacağı duyurulmuştu.
Yaklaşık bir aydır beklenen o rapor bugün kamuoyuna açıklandı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Mühendislik Meslek Kanunu ve Teknik Hizmetler Sınıfının Sorunları Paneli/Çalıştayı Raporu"nu kamuoyuyla paylaştı.
Yalçın, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, geniş katılımlı Panel/Çalıştay'da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve kamu kurumlarının yöneticileri, bürokratları, temsilcileri, akademisyenler ve sosyal paydaşların yer aldığı belirtildi.
Panelde, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul'un da aralarında bulunduğu birçok ismin sunumlar gerçekleştirdiği ifade edildi.
Çalıştayda ele alınan başlıklar şunlar oldu:
- "Mühendislik Meslek Kanunu"
- "Teknik Hizmetler Sınıfında Mesleki Sorumluluk"
- "İş Sağlığı ve Güvenliği"
- "Teknik Hizmetler Sınıfının Mali, Sosyal ve Özlük Hakları"
Rapor, mühendisler başta olmak üzere Teknik Hizmetler Sınıfı personelinin sorunlarına ışık tutarak çözüm önerileri sunmayı amaçlıyor. Kamu yöneticileri ve işverenin çözüm arayışlarında rehberlik edecek bir kaynak olarak değerlendiriliyor.
Ali Yalçın'ın açıklaması şöyle:
"Mühendislik Meslek Kanunu ve Teknik Hizmetler Sınıfının Sorunları Paneli/Çalıştayı Raporu” muzu Yayınlandık
Memur-Sen olarak geçtiğimiz günlerde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın @a_uraloglu ve kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, bürokratları, temsilcileri ve akademisyenler ile sosyal paydaşların yer aldığı geniş katılımlı Panel/Çalıştay gerçekleştirdik.
Panel’de Soner Can Tufanoğlu Başkanımız moderatörlüğünde;
▪️Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Yılmaz Çatal,
▪️Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan,
▪️İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Erkut Gültekin,
▪️Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul,
▪️Orman Mühendisleri Odası Genel Başkan Yardımcısı Özgür Balcı,
panelist olarak sunumlarını gerçekleştirdiler.
Panelin devamında;
▪️“Mühendislik Meslek Kanunu”,
▪️“Teknik Hizmetler Sınıfında Mesleki Sorumluluk”,
▪️“İş Sağlığı ve Güvenliği”,
▪️“Teknik Hizmetler Sınıfının Mali, Sosyal ve Özlük Hakları”
4 konu başlığı altında Teknik Hizmetler Sınıfı personelimizin sorunlarına ve çözüm bekleyen konu başlıklarına yönelik sosyal tarafların yer aldığı, geniş katılımın ve önemli katkıların sağlandığı Çalıştay gerçekleştirdik.
"Teknik Hizmetler Sınıfında Mesleki Sorumluluk" başlığı altında; mesleki sorumlulukları boyutuyla yargılamalarla karşı karşıya kalan personele kurumca hukuki destek sağlanması, mesleki ve mali sorumluluk sigortasının düzenlenmesi, beklenmedik durumlarda yaşanan kazalardan dolayı sorumlu tutulmaması, yasal sorumluluklarının düzenlenmesi vb. hususlar geniş çaplı değerlendirilmiştir.
-"Teknik Hizmetler Sınıfında İş Sağlığı ve Güvenliği" başlığı altında; işyeri tehlike sınıflarının doğru analiz edilmesi, sorumluluk ve risklere karşı ücretlerin yetersizliği, termin sürelerine uyulmaması halinde yaptırım uygulanmaması, işyerlerinde sendikalarında katılımıyla mobbing ve psikolojik baskı kurullarının oluşturulması, denetim mekanizmalarında sendikalarında bağımsız olarak yer alması vb hususlar geniş çaplı değerlendirilmiştir.
-"Teknik Hizmetler Sınıfının Mali, Sosyal ve Özlük Hakları" başlığı altında; teknik personelin alım gücünün diğer ülkelerde görev yapan teknik personelden az olması, görev, sorumluluk, iş riski ve güçlüğüne göre yan ödeme aylıklarının yükseltilmesi, ek özel hizmet tazminatı oran ve tutarlarının artırılması, kariyer planlamasının yapılması ve kıdeme göre maaş ücret artışının sağlanması, görev yükselmesinde ya da ilave görev verilmesinde maaş/ücret artışlarının sorumlulukla uyumlu olması, mali ve mesleki sorumlulukların adil olarak sağlanması, fiili hizmet süresi zammının düzenlenmesi, teknik sorumluluk ilave ödemesi verilmesi vb hususlar geniş çaplı değerlendirilmiştir.
-"Mühendislik Meslek Kanunu" başlığı altında; mesleğe alınma, kariyer planlaması/basamakları, görevde yükselme, görev ve sorumluluklar, iş tanımlamaları, mali haklar, mesleğe yönelik özel düzenlemeler, güvenceler ve benzeri hususlar ile mesleğe ve Teknik Hizmetler Sınıfı personeline dair genel, günün şartlarına ve kamu görevlilerimizin beklentilerine göre uyumlu olarak özel bir kanun düzenlenmesi gerektiği belirtilmiştir.
Raporumuz, başta mühendisler olmak üzere Teknik Hizmetler Sınıfı personelimizin sorunlarına ışık tutacağına, çözümüne yönelik anahtar rolü üstleneceğine, kamu yöneticileri ve işvereni tarafından sorunun çözümüne yönelik arayışlarda gerekli bilginin sistemleştirilmiş hali olması nedeniyle başucu bir yayın olacağına inanıyorum."