• Haberler
  • Memur
  • Murat Kurum 2 bakan yardımcısı, 3 başkan ve 10 genel müdürü değiştirdi

Murat Kurum 2 bakan yardımcısı, 3 başkan ve 10 genel müdürü değiştirdi

Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koltuğuna oturtulan Murat Kurum, selefi Mehmet Özhaseki'nin kadrosunu büyük oranda tasfiye ederken kendi ekibini kurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışını Ekrem İmamoğlu'na karşı açık arayla kaybetmesine karşın tekrar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koltuğuna oturtulan Murat Kurum, selefi Mehmet Özhaseki'nin ekibini büyük oranda tasfiye etti. Bakanlıkta 2 bakan yardımcısı, 3 başkan ve 10 genel müdür, Resmi Gazete'ye yayımlanan atma ve görevden alma kararı ile değişti. Ayrıca 2 genel müdür yardımcısı ve 1 bölge müdürü kadrolarına da atamalar yapıldı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan 2024/215 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda üst kademe yöneticiliklerde önemli değişiklikler yapıldı.

İşte o atamalar:

Görevden Alınan Üst Kademe Yöneticiler
- Bakan Yardımcısı: Vedad Gürgen
- Bakan Yardımcısı: Refik Tuzcuoğlu
- Çevre Yönetimi Genel Müdürü: Recep Akdeniz
- Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürü: Cihan Tatar
- Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü: Nurettin Taş
- Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü: Hüseyin Bayraktar
- Personel Genel Müdürü: İbrahim Yılmaz
- Rehberlik ve Teftiş Başkanı: İhsan Yiğit
- Strateji Geliştirme Başkanı: Sadi Kızık

 Yeni Atanan Üst Kademe Yöneticiler
- Bakan Yardımcısı: Ömer Bulut
- Bakan Yardımcısı: Burak Demiralp
- Milli Emlak Genel Müdürü: Veli Tunçez
- Çevre Yönetimi Genel Müdürü: Fatih Turan
- Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürü: Eyüp Karahan
- Yapı İşleri Genel Müdürü: Murat Oral
- Mesleki Hizmetler Genel Müdürü: Banu Aslan
- Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü: Kasım Yenigün
- Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü: İsmail Tüzgen
- Personel Genel Müdürü: Halil Erdoğan
- Rehberlik ve Teftiş Başkanı: Aytaç Yüksel
- Strateji Geliştirme Başkanı: Yusuf Alperen Ayar
- Tapu ve Kadastro Genel Müdürü: Hakan Gedikli
- Toplu Konut İdaresi Başkanı: Mustafa Levent Sungur
- Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Taşınmaz ve Kaynak Geliştirme Genel Müdürü: Oğuzhan Yaylacı

Diğer atamalar

Ayrıca yine Bakanlığa bağlı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdür Yardımcılığına Yahya Kesimal, Mekânsal Planlama Genel Müdür Yardımcılığına Selçuk Aydemir ve İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne Maliki Ejder Batur atandı.


Özhaseki ile hem halef hem selef

Öte yandan, Bakan Murat Kurum, Mehmet Özhaseki ile hem halef hem selef. Yani Kurum, bakanlık görevini 4 Haziran 2023’te Özhaseki’ye devretmişti. 2 Temmuz 2024’te ise bu kez Özhaseki’den bakanlık görevini devralmıştı.


Murat Kurum İstanbul’da böyle kaybetti

Yaklaşık bir yıl aradan sonra tekrar bakanlık koltuğuna oturan Murat Kurum 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimi’nde CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun karşısında AK Parti adayı olarak yarıştı.

Kurum, seçimi açık ara fark ile kaybetti. İmamoğlu yüzde 51.14 oyla yeniden başkan seçilirken Kurum’un oy oranı ise yüzde 39.59’da kaldı.


İmamoğlu ayrıca CHP’nin kazandığı 26 ilçenin 22’sinde belediye başkanından daha çok oy alırkenİstanbul’un 39 ilçesinin 32’sinde de Kurum’dan daha yüksek oy elde etti. İmamoğlu, AKP’li belediyelerin kazandığı bazı ilçelerde de yarışı Kurum’dan önde tamamladı.


İstanbul’daki 39 ilçenin 26’sını CHP, 13’ünü de AK Parti kazandı. Daha önce AK Parti’de olan 24 belediyeden 12’si el değiştirerek CHP’ye geçti.  AK Parti’den CHP’ye geçen ilçeler şöyle sıralandı: Bayrampaşa, Beykoz, Beyoğlu, Çatalca, Çekmeköy, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Sancaktepe, Şile, Silivri, Tuzla ve Üsküdar yer aldı.

Özetle Murat Kurum, İBB seçimini Ekrem İmamoğlu'dan 11.55 puan fark yiyerek büyük bir hezimet tablosu ile noktaladı. Bu siyasi hezimet tablosuna karşın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kurum'dan vazgeçemedi ve seçimden yaklaşık 2 ay sonra tekrar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak görevlendirdi. 

  

Bakmadan Geçme