• Haberler
  • Aktüel
  • Narin Güran davasında 3 sanığa ağırlaştırılmış müebbet

Narin Güran davasında 3 sanığa ağırlaştırılmış müebbet

Tutuklu sanıklar amca Salim Güran, anne Yüksel Güran ve ağabey Enes Güran ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı.

Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın öldürülmesine ilişkin davada mahkeme kararını açıkladı. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, anne Yüksel Güran, amca Salim Güran ve ağabey Enes Güran’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Komşu Nevzat Bahtiyar ise suç delillerini gizlemekten 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Duruşmada Neler Yaşandı?

Davanın ikinci duruşması üçüncü gününde devam etti. Sanıklar Yüksel Güran, Salim Güran, Enes Güran ve Nevzat Bahtiyar, ağır güvenlik önlemleri altında bir kez daha hakim karşısına çıktı.

Mahkeme Başkanı, son sözlerin alınacağını belirtti. Duruşma salonunda geniş güvenlik önlemleri alındı. 

Sanıkların Savunmaları ve Son Sözleri

Mahkeme başkanı, sanıklara son sözlerini sordu.

Sanıklardan anne Yüksel Güran, suçlamaları reddederek, “Yüreğim yaralıdır ama rabbim şahittir. Kızımın katili olmadım, kızıma zarar vermedim” dedi.

Nevzat Bahtiyar, “Narin’i ben öldürmedim. Cesedi Salim Güran bana verdi, ben de taşıdım. Taşıma cezası neyse razıyım” ifadesini kullandı.

Enes Güran ise “Ben hep doğru konuştum. Üzerime atılı suçları kabul etmiyorum, serbest bırakılmak istiyorum” dedi.

Salim Güran da,“Narin benim yeğenim. Ona zarar vermem mümkün değil,” şeklinde konuştu.

Mahkeme Kararı

Mahkeme heyeti, anne Yüksel Güran, amca Salim Güran ve ağabey Enes Güran’a “iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Nevzat Bahtiyar ise “suç delillerini gizleme” suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hiçbir sanık için iyi hal indirimi uygulamadı.

Bakanlık Açıklaması

Kararın ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Göktaş, “Acısı hepimizin yüreğini yakan Narin kızımız için sorumluların en ağır şekilde cezalandırılması adına süreci yakından takip ettik. Bu karar yüreklere bir nebze de olsa su serpti,” dedi.

Geniş Güvenlik Tedbirleri

Tedbirleri yerinde inceleyen Diyarbakır Emniyet Müdürü Fatih Kaya, duruşma salonunun önüne geldi. Gazeteci Ferit Demir’in verdiği bilgilere göre, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Nevzat Bahtiyar’ın aile üyeleri ve yakınlarını bilinmeyen bir yere götürerek özel güvenlik önlemleri aldı.

Baro Başkanı Güleç: Kararı İstinafa Taşıyacağız

Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran’ın öldürülmesine ilişkin yargılama tamamlandı. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karar, kısmen kamuoyunu tatmin ederken, Diyarbakır Barosu eksik gördüğü noktaları istinafa taşıyacağını açıkladı..

Duruşma sonrası açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkanı Abdulkadir Güleç, kararı yeterli bulmadıklarını belirtti:
"Mahkeme, üç sanık için ağırlaştırılmış müebbet kararı ile mütalaaya kısmen uygun bir karar verdi. Ancak Nevzat Bahtiyar’ın suç ortaklığı yeterince dikkate alınmadı. TCK 82. madde uyarınca ‘iştirak halinde kasten öldürme’ suçundan cezalandırılmalıydı. İstinaf başvurusu yapacağız.”

Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Nevzat Bahtiyar’ın cesedi saklamasının olayın bir parçası olduğuna dikkati çekti. Eren şu ifadeleri kullandı:
"Nevzat, Narin’i sakladığı yere götürdüğünde, çocuğun öldüğünden emin olabilir miydi? Bu eylem, suça iştirak kapsamında değerlendirilmeliydi. Mahkemenin bu konuda eksik bir karar verdiği görüşündeyim ve bu nedenle kararın istinaf sürecine taşınması gereklidir."

Eren, davanın Türkiye’de çocuk ve kadın cinayetlerine dair yetersiz yasal düzenlemeleri ortaya koyduğunu belirtti.
"Türkiye’de bu tür cinayetlerin önlenmesi için daha sağlam bir politika ve sistem gerekiyor. Soruşturma ve yargılama süreçlerindeki eksiklikleri açıkça ifade ettik. Bu dava, gelecekte benzer olayların yaşanmaması için bir dönüm noktası olmalıdır."

Eren, sürecin takipçisi olmaya devam edeceklerini ve Diyarbakır Barosu’nun bu tür davalarda örnek bir mücadele sergilediğini belirterek "Bu dava, baroların suçtan zarar gören taraf olarak yer almasının önemini göstermiştir. Tüm Türkiye’de yargı makamları, bu davayı emsal almalıdır." dedi.

Davaya basının ve toplumun yoğun ilgisi için teşekkür eden Eren şunları ekledi:
"Basının ve toplumun bu davaya sahip çıkması, adalet arayışını güçlendirdi. Bu birliktelik, Narin gibi mağdur olan çocukların sesi olmayı sürdürmelidir."

Diyarbakır Barosu, kararın eksik yanlarının düzeltilmesi ve adaletin tam olarak sağlanması için istinaf sürecini yakından takip edeceğini duyurdu.

 

Bakmadan Geçme

Memur 5 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0546 560 34 80
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!