• Haberler
  • Aktüel
  • 'Ne okulda ne istihdamda' olan gençler büyük sosyal problem

'Ne okulda ne istihdamda' olan gençler büyük sosyal problem

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye'deki doğurganlık hızının gerilediğini belirterek bu konuda Fransa'nın doğurganlık hızının altına düşüldüğünü bildirdi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye'deki doğurganlık hızının gerilediğini belirterek bu konuda Fransa'nın doğurganlık hızının altına düşüldüğünü söyledi. Avdagiç, gelecekteki iş gücü piyasasına yansımasını değerlendirerek "Yabancı çalışan alacak mıyız, almayacak mıyız, göçmene ihtiyacımız var mı deme lüksümüz olamaz" açıklamasında bulundu.

Avdagiç, yaptığı açıklamada, OECD raporlarındaki "ne okulda ne istihdamda" olan gençlerin Türkiye'nin en önemli sosyal problemlerinden biri olduğunu vurguladı. Kendi nesillerinin zor bir gençlik geçirdiğini belirten Avdagiç, çocuklarının "akvaryumda yetiştirildiğini" ifade etti.

"Bu gençlerimizin 18-24 yaş aralığında üretim yapmadan, pasif bir hayat sürdürdüğünü" dile getiren Avdagiç, gençliğin üretken hale gelmesi için hızlıca politikalar geliştirilmesi gerektiğini söyledi. OECD'nin "Bir Bakışta Eğitim" başlıklı raporundaki verilere göre, Türkiye'de her üç gençten birinin ne eğitimde ne de işte olduğunu hatırlatan Avdagiç, bu oranın Fransa'da yüzde 16, Almanya'da yüzde 9, İtalya'da yüzde 18, İngiltere ve ABD'de ise yüzde 14 olduğunu aktardı.

Avdagiç, "Hep enflasyonu, hep döviz kurunu konuşuyoruz. Ne okulda ne işte olan gençlerimizden 1 milyonunu iş dünyasına katmak için yapacaklarımızı, enflasyon ve dolar kurundan önce konuşmalıyız" dedi. Ne okulda ne istihdamda olan yaklaşık 3,5 milyon gencin 1-1,5 milyonunun hızlıca iş hayatına kazandırılması gerektiğini ifade eden Avdagiç, bu gençlerin pasif ve tüketici olduğunu belirtti.

Sosyal olayların toplumsal ve ekonomik sonuçlarına dikkat çeken Avdagiç, sanal kumarın önemli bir sosyal sorun haline geldiğini ve bu konuda çözüm bulunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, "İstanbul'un doğurganlık hızı 1,20, Ankara'nın 1,20, İzmir'in 1,22; Türkiye'nin doğurganlık hızı ise 1,51. Eğer doğurganlık hızımız 1,51 ile Fransa'nın altına düştüyse, yabancı çalışan alacak mıyız, göçmene ihtiyacımız var mı deme lüksümüz olamaz" ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme