• Haberler
  • Memur
  • Nikahsız eşten doğan çocuk için mazeret ve aylıksız izin alınabilir mi?

Nikahsız eşten doğan çocuk için mazeret ve aylıksız izin alınabilir mi?

Devlet memurunun nikahsız eşinden doğan çocuğundan dolayı mazeret izni alıp alamayacağını açıklamaya çalışacağız.

Bir kadın memur, resmi bir evlilik olmadan bir erkek memurla ya da imam nikahıyla birlikte olmuş ve bu birliktelikten bir çocukları olmuş. Peki nikahsız eşten doğan çocuk için mazeret ve aylıksız izin alınabilir mi? MEMUR5.COM editörü 657 sayılı Kanun çerçevesinde konuyu analiz ederek soruyu cevaplandırıyor.

Kadın memurun imam nikahıyla veya nikahsız olarak beraber olduğu memurdan çocuğu olmuştur. Resmi nikah olmadan doğum yapan memura ve babası olan memura 2 yıl aylıksız izin verilebilir mi?

657 sayılı Kanunda nikahsız yaşamla ilgili Devlet memurlarını cezalandırmaya ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle resmi evlilik dışı çocuklar olabilmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104 ve 108'inci maddelerine göre doğum yapan memurun imam nikahıyla dünyaya gelen çocuğundan dolayı hem mazeret izninden hem de aylıksız izinden yararlandırılması gerekmektedir. 

Ancak, çocuğun babasının da memur olması halinde Kanunda geçen “Erkek memura, karısının doğum yapması sebebiyle isteği üzerine üç gün izin verilir” hükmü gereğince mazeret izni verilemez. Çünkü, karısı olduğunun resmi belgesi evlilik cüzdanıdır ve bu cüzdan olmadan izin verilemez.

Bakmadan Geçme