Noterlik kanunu değişiyor, adalet bakanlığına 40 bine yakın yeni kadro

Noterlik Kanunu'nun da dahil olduğu 12 kanunda değişiklik öngören 23 maddelik teklif TBMM'ye sunuldu

AK Parti tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan, Noterlik Kanunu'nun da dahil olduğu 12 kanunda değişiklik öngören 23 maddelik teklif kapsamında, Adalet Bakanlığına 40 bine yakın yeni kadro ihdas edilecek. Düzenleme ile noterliklerde esnek çalışma modeli getirilecek ve noterlerin tatil günlerinde çalışma saatleri yeniden düzenlenecek.

Teklifin ana maddeleri

1. Avukatlık stajı ve çalışma düzenlemeleri:
   Teklifte, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda Avukatlık Kanunu'nda değişiklik yapılarak, avukatlık stajına fiilen engel teşkil etmeyecek şekilde sigortalı bir işte çalışmanın mümkün hale getirileceği belirtiliyor. Hakim, savcı, aday veya yardımcılar hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlar, avukatlık stajı için ücretsiz izin alabilecek. Bu izinler, yıllık izin dönemleriyle örtüşecek ve kamu görevini aksatmayacak şekilde düzenlenecek.

2. Noterlere ilişkin düzenlemeler:
   Noterlik Kanunu'nda yapılan değişikliklerle noterlerin tatil günlerinde çalışmasına ilişkin usul ve esaslar Türkiye Noterler Birliği'nin görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca düzenlenecek. Noterlik Ücret Tarifesi, her yıl mart yerine ocak ayında düzenlenecek. Noterlerde yapılan işlemlerle ilgili ücretler nakit ya da banka kartlarıyla tahsil edilecek.

   Vergi ve harç usulleri:  
   Noterlerin vergi, resim ve harçlar ile değerli kağıt bedellerine ilişkin beyanname verme usulü sadeleştirilecek ve beyannameler her ayın ilk beş iş günü içinde verilecek. Araç sicil ve tescil bilgileri Türkiye Noterler Birliği aracılığıyla 2 lira işlem katılım payı ile sorgulanabilecek.

3. Boşanma davalarında süre kısalacak:  
   Türk Medeni Kanunu'nda yapılan değişiklikle, boşanma davasının reddinin ardından yeniden dava açılması için gereken süre 3 yıldan 1 yıla indirilecek. Bu süre zarfında evlilik birliği yeniden kurulamazsa, boşanma talebi kabul edilecek.

4. Casuslukla ilgili yeni suç tanımı:  
   Türk Ceza Kanunu'na casuslukla ilgili yeni bir madde eklenecek. Buna göre, devletin güvenliği veya siyasi yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun çıkarları doğrultusunda suç işleyenler 3 ila 7 yıl arasında hapis cezasına çarptırılacak. Bu suç savaş sırasında işlenirse, ceza 8 ila 12 yıl arasında olacak. Stratejik kurumlarda görev yapanlar için cezalar bir kat artırılacak.

5. Ceza infaz kurumlarında eğitim düzenlemeleri:  
   Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle, hükümlülerin açık öğretim ve örgün eğitim programlarından faydalanması sağlanacak. Kapalı cezaevlerinde iyi halli hükümlüler, kurum düzenine uygun şekilde örgün öğretim programlarına katılabilecek. Sınavlar ceza infaz kurumları içinde yapılacak ve kurumlar gerekli düzenlemeleri sağlayacak.

6. Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kurma yetkisi:  
   Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, devlet üniversitelerine Çocuk İzlem Merkezi kurma yetkisi verilecek.

7. Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nda değişiklik:  
   Esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarında genel kurul üyelerinin dörtte birinin başvurusu üzerine genel kurul olağanüstü toplantıya çağrılabilecek.

Genel gerekçe

Teklifin genel gerekçesinde, hukuki güvenliğin hukuk devleti ilkesinin temel taşlarından biri olduğu, noterliklerin hukuki işlem güvenliğini sağladığı ve bu sebeple kamu hizmeti sayıldığı vurgulanıyor. Noterlik müessesesinin daha etkin işlemesi amacıyla ekonomik ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. 

Noterlik hizmetlerinin daha hızlı ve kolay yapılabilmesi için noterliklerde kredi kartı ve banka kartı ile ödeme imkanlarının sağlanması ve noterlerin çalışma gün ve saatlerinin yeniden düzenlenmesi gibi değişiklikler öne çıkıyor.

Bakmadan Geçme