• Haberler
  • Memur
  • O bürokratlar görevi kötüye kullandı mı, YDA kuleleri sorusu niye cevapsız kaldı?

O bürokratlar görevi kötüye kullandı mı, YDA kuleleri sorusu niye cevapsız kaldı?

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu'nun yüksek rantla yapılan YDA kuleleri hakkında yönelttiği sorulara yanıt vermedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu’nun, çiftçi arazisine emsal artırılarak inşa edilen YDA kulelerinin devlete satılması için pazarlık yapıldığına dair iddialarına sessiz kaldı. Karasu, bu durumun devlet içindeki çürümüşlüğü gözler önüne serdiğini vurguladı.

CHP’li Karasu, YDA şirketinin, Ankara’nın değerli bölgelerinden biri olan ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’ne (TTKK) ait 49 bin 134 metrekarelik arsaya inşa ettiği 6 kuleden 2’sinin, devletin mülkiyetine geçmesi için gizli pazarlık yürütüldüğünü ileri sürdü. İddialarını haziran ayında verdiği önerge ile Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’nun yanıtlaması talebiyle TBMM gündemine taşıyan Karasu, üzerinden geçen süre içinde bakanlıktan yanıt alamadı.

Karasu, YDA şirketiyle son derece içli dışlı olan DHMİ bürokratlarının, 60 milyon liralık lüks daire aldıkları öne sürülen DHMİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Gül ve Hukuk Müşaviri Ayfer Kara tarafından yürütüldüğünü belirtti. Murat Gül’ün, lüks daire iddialarının ardından DHMİ Genel Müdür Yardımcılığı görevine terfi ettirilmesi, kamuoyunda tartışmalara yol açtı.

Şatafat sorusu

Karasu, önergesinde "Emeklilerin açlık ve yoksulluk sınırının altında maaş aldığı, Hazine ve Maliye Bakanı’nın ‘kamuda tasarruf’ genelgesi açıkladığı bir dönemde, DHMİ’nin üst düzey bürokratları aracılığıyla savurganlık, şatafat ve anılması hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?" diye sordu. İddiaların takipçisi olacağını vurgulayan Karasu, “Bakanlığı, bürokratları rant ile anılıyor, bakan buna sessiz kalıyor. Sükut ikrardan gelir. İşte devletteki çürümüşlük tam da budur” dedi.

YDA’nın, çiftçi örgütü Tarım Kredi’den alarak üzerine 6 bloktan oluşan lüks gökdelenler diktiği Söğütözü’ndeki 49 bin 134 m²’lik arsanın inşaat emsal alanını sonradan 1.5’ten 2.30’a yükselttiği, bu yolla elde ettiği rantı ise arsa sahibi ile paylaşmadığı için dava edilmişti. Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi, inşaat emsal alanı artışından doğan farkın dava açılış tarihindeki değeri üzerinden TTKK’ya ödenmesine karar vermişti. Ancak, plan notlarıyla elde edilen kazancın paylaşılması talebini geri çevirmişti. TTKK, bu kazançtan pay almak için davayı istinafa götürmüştü. Ayrıca, Mimarlar Odası Ankara Şubesi de Melih Gökçek’in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde ayrıcalıklı imar hakkı verildiği gerekçesiyle bu proje için dava açmıştı.

Karasu, devlet kaynaklarının rant elde etmek için kullanılmaması gerektiğini ve yoksul emekçilerin bu tür uygulamalardan doğrudan etkilendiğini ifade etti. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’nun bu iddialara yanıt vermemesi, kamuoyunda geniş bir tartışma başlattı ve yolsuzluk iddialarını gündeme taşıdı.

 

Bakmadan Geçme