Öcalan 20 bin euro tazminat istiyor
Terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın Yunanistan'a açtığı dava bugün başlıyor. Öcalan, Atina'dan 20 bin 100 Euro tazminat istiyor.
Türkiye'ye iadesinden ve ahiret yolculuğu cezasına çarptırılmasından Yunanistan'ı mesul markajcı PKK'nın sergerde Abdullah Öcalan'ın tazminat talebi ile 2008'de açmış olduğu sorun çağ başlıyor. Yunanistan çeşidinden namına vaatlerde bulunulduğunu fakat yanıltıldığını encam devam eden Öcalan, Atina'dan 20 bin 100 Euoru simgesel tazminat istiyor. Öcalan'ın yeğeni, HDP saylav Dilek Öcalan dayısına dayanak noktası düşüncesince davayı arkasında olmak kıl payı Atina'ya gitti. Hürriyet'ten Yorkı Kirbaki'nin haberine layıkıyla davanın kronolojisi şöyle:
Yanıltıcı vaatler aldım
Abdullah Öcalan Şubat 1999’da yakalanarak Türkiye’ye getirilmesinden mesul tuttuğu Yunanistan’a Ekim 2008’de dava açmıştı. Bu tazminat davası, bugün Atina Üç Üyeli İdaresi Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak. Öcalan, Kenya ve belli Amerika makamlarıyla baş başa Türkiye’ye tasdik edilmesini düzenli ettiğini encam sürdüğü Yunanistan’ın simgesel şekilde 20 bin 100 Euro tazminat ödemesini istiyor. Dava dilekçesinde 1999’da namına politik sığınma hakkı tanınacağına bağlı Yunanistan hükümetinden ‘dolaylı fakat kandırıcı vaatler’ aldığını tamlayan Öcalan, Yunanistan hükümetinin kendisini Türkiye’ye tasdik ettiğini ve bunun kararında ahiret yolculuğu cezasına çarptırıldığını encam sürdü.
Büyükelçilikten uzaklaştırılmam istendi
Ekim 1998’de Suriye’den sınırdışı edilmesinden başlayarak yakalandığı 15 Şubat 1999 evveliyatına derece yaşadıklarını özetleyen Öcalan, dilekçesinde yakalanmasıyla ait şu detaya da toprak verdi: “Kenya’daki BM binasında, 150 ülkenin dışişleri bakanlarının katılmış olduğu derinti vardı. Nairobi’deki Yunanistan Büyükelçiliği Atina’daki Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’na benim BM binasına tasdik edilmemi önerdi. Atina’dan mevrut yanıtta bu teklif reddedildi ve ne pahasına olursa olsun büyükelçilik rezidansından uzaklaştırılmam istendi.”
Parayı yarayışlı kurumuna bağışlayacak
Öcalan’ın avukatları Cengiz Çiçek ve Ebru Günay ise şunları söylediler:
“Öcalan’ın tasdik edilmesinden hemen Yunanistan mesul değildir. Bir biricik Yunanistan kabahatli diyemeyiz. Bu sorun ile Öcalan’ın yakalanması ve Türkiye’ye götürülmesine bambaşka devletlerin de karıştığını ispat etmek istiyoruz. Öcalan bizlere ortak görüşmemizde, iri güçlerin Ortadoğu’daki planları düşüncesince kendisini bariyer gördüklerini söylemişti; ‘Planlarını bozuyorum. Bunun düşüncesince de Kürtleri ortadan bozmak istiyorlar’ demişti. Büyük güçlerin planları, Türkiye ile Yunanistan’ın birbirlerine yaklaşmaları ve aralarındaki huzursuzluğun azalmasını da hedefliyordu.” Avukat Mahmut Şakar ise davayı kazanmaları biçiminde Öcalan’ın tazminatı ortak Yunanistan yarayışlı kurumuna bağışlayacağını söyledi.
Dayısına Desteğe gitti
Abdullah Öcalan'ın yeğeni yeğeni HDP Milletvekili Dilek Öcalan, Atina’ya tedricen sorun öncesinde planlı matbuat toplantısına katıldı. Dilek Öcalan “1998’de başlayıp 1999’da tamamlanan suikast şahsen Öcalan’ı değil, Kürt halkının tümünü gaye alıyordu. Yunan halkının bu arsıulusal suikastta toprak alan hepsi Yunanlıların cezalandırılmaları düşüncesince katkısını bekliyoruz. Yasaların uygulanmasını istiyoruz” dedi. Dilek Öcalan, Atina’da Halkın Birliği (LAE) partisini de görüşme etti ve partinin önderi Panayotis Lafazanis’le görüştü. Lafazanis, kuvvet partisi SYRİZA’nın önce kabinesinde Enerji Bakanı’ydı.
Kaynak: HABER7.COM