- Haberler
- Oğlunun tedavisi için açtığı fırınla kadınlara örnek oldu
Oğlunun tedavisi için açtığı fırınla kadınlara örnek oldu
- Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde, felçli ve böbrek hastası oğlunun tedavi masraflarını karşılayabilmek için 25 yıl önce başladığı fırıncılık mesleğini, 10 yıl önce oğlunu kaybetmesine rağmen sürdüren Kadriye Özdil, mahalledeki kadınlara da örnek oldu - Fırıncı Özdil: - 'Yoldan geçerken ekmek almaya gelenlerden bazıları fırıncılığı kadınların yaptığını görünce şaşırıyor'
KAHRAMANMARAŞ (AA) - İSMAİL HAKKI DEMİR - Kahramanmaraş'ta böbrek hastası oğlunun tedavi masraflarını karşılayabilmek için 25 yıl önce başladığı fırıncılığı, 10 yıl önce oğlunu kaybetmesine rağmen halen sürdüren 72 yaşındaki Kadriye Özdil, ilerleyen yaşı ve genellikle erkeklerin uğraş verdiği mesleğindeki başarısıyla diğer kadınlara da örnek oluyor.
Göksun ilçesine bağlı Çardak Mahallesi'nde yaşayan Özdil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıl önce hasta çocuğu için başladığı fırıncılık mesleğini halen sürdürdüğünü söyledi.
Felçli ve böbrek hastası çocuğunun 36 yaşında vefat ettiğini anlatan Özdil, "Oğlumu hastane hastane çok gezdirdim. Evlere dönmedim. İsviçre'ye kadar götürdüm. Çaresini bulamadık. Ben böbrek verecek oldum. 'Anne sana bir şey olursa bana kim bakar" diye bana kıyamadı. Vefat etti. 10 yıl oldu. Daha yeni ölmüş gibi acısı yüreğimde duruyor. Şimdi kapıdan girecek diye bekliyorum." dedi.
- Mahallede fırıncılık kadınlara emanet
Oğlunun hastalığında tedavi masraflarını karşılayabilmek için fırıncılık yapmaya başladığını kaydeden Özdil, 10 yıl önce çocuğunu kaybetmesine karşın fırınını işletmeyi sürdürdüğünü dile getirdi.
Mahalledeki kadınların da kendisini örnek aldığını söyleyen Özdil, mahallede 10 kadının fırınlar açtığını belirterek, "Erkekler iş yapmıyor. Onlar kahve bekler, gezme bekler ama fırın beklemez. Fırınları da kendimiz yapıyoruz, ekmeği de kendimiz yapıyoruz. Elimizde harçlık oluyor. Erkeklerden para istememek için fırın çalıştırıyoruz. Gelirinden de memnunuz. Mahallede 10 fırın var. Bunların kimi yaz ayında açılıyor." diye konuştu.
Fırınlarında çok çeşitli ekmekler yaptıklarını anlatan Özdil, artık mahallede ekmek yapımının kadın işi olduğunu vurguladı. Özdil, şunları kaydetti:
"Biz erkeklerin yaptığı, elinin değdiği ekmeği yemeyiz. Kendimiz yaparız erkekler yer. Yoldan geçerken ekmek almaya gelenlerden bazıları fırıncılığı kadınların yaptığını görünce şaşırıyor. Biz de hamur işi önemli. Bu da atalarımızdan geliyor. Bazen de kendi evimizin ekmeğini yapmak için açıyoruz fırınımızı."
- "Çocuklarım için her şey feda olsun"
Mahallede fırın açan 3 çocuk annesi Ayşe Özdil de akrabası Kadriye Özdil sayesinde geçim derdi yüzünden fırıncılık mesleğine başladığını belirtti.
Hem harçlık elde etmek hem de çocuklarının eğitim masraflarını karşılamak için fırıncılık yaptığını anlatan Özdil, "Bizim için iyi bir ek gelir. Bu zamanda tek maaş yetmiyor. Burada fırıncılık bayanların işi. Erkek gören şaşırıyor. Zaten erkekler yapınca ekmeğin tadı olmuyor. Ben zevk alarak severek yapıyorum. Onun için de çalışırken yorulmuyorum. Çocuklarım için her şey feda olsun" ifadelerini kullandı.
Kadriye Özdil'e fırıncılık mesleğini kendilerine öğrettiği için teşekkür eden Özdil, mahallede fırın işleten tüm arkadaşlarına da başarılar diledi.