• Haberler
  • Memur
  • Öğretmen adaylarını kanıtsız atacaklar mı?

Öğretmen adaylarını kanıtsız atacaklar mı?

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yapılacak değişiklikler, öğretmen adaylarının haksız suçlamalarla karşı karşıya kalmasına yol açabileceği öne sürüldü.

Öğretmen adaylarını haksız yere suçlayacaklar mı? Sultan Uçar, Sözcü gazetesinde yayımlanan köşe yazısında, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu sorguladı.

Uçar'ın değerlendirmesine göre, MEB'e tabi olan idealist öğretmenler, Milli Eğitim Bakanı ve MEB bürokratları tarafından Anayasa'ya aykırı şekilde hedef alınabilir. Mevcut yasalar zaten dolandırıcılık gibi suçları kapsıyor ancak yeni düzenleme ile masumiyet karinesi ihlal edilebilir.

Uçar'ın ifadelerine göre, önerilen Öğretmenlik Meslek Kanunu'na göre, öğretmenlerin ahlaki değerlendirmesi, kişisel eşyalarına kadar uzanabilir. Ancak MEB'in Ensar Vakfı davasındaki tutumu, ahlaki değerlerin nasıl uygulandığı konusunda soru işaretleri uyandırıyor.

Uçar'a göre, Öğretmen Akademisi'ndeki ahlak soruşturmaları ve öğretmen adaylarının mesleğe kabulü, objektif olmayan kriterlere dayanıyor olabilir. Bu durum, adaletsizlik ve ahlaki ihlallerle sonuçlanabilir.

Özetle, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yapılacak değişikliklerin öğretmen adaylarını nasıl etkileyeceği büyük bir tartışma konusu olabilir.

Sultan Uçar'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

""100 yıl önce Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile kapatılan tarikatları, şeyhleri, şıhları, takkelileri, şalvarlıları, çarşaflıları, peçelileri okullara dolduran MEB’e, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na tabi olduğunu idealist öğretmenlerimiz, MEB’e öğretsin! Cumhuriyetçi öğretmenleri, ‘Anayasa’ diyerek sistem dışına atmaya hazırlanan Eğitim Bakanı ve MEB bürokratlarını, ‘Anayasaya aykırı’ tarikat sözleşmeleri suçundan MEB’den kim atacak? Dolandırıcılık, sahtecilik, görevi kötüye kullanma, uyuşturucu madde gibi maddeler, mevcut yasada zaten var. Yargılanıp, 1 yıl ve üstü ceza alanlar meslekten atılıp, suçsuz bulunanlar göreve iade ediliyor. AKP’nin ÖMK’sı eğer yasalaşırsa, mahkeme kararıyla suçun veya suçsuzluğun sabitliği süresi yani mahkemenin bitmesi beklenmeyecek, masumiyet karinesi çiğnenecek.

AHLAK BEKÇİLERİ

İyiniyetli birileri (!) laik, demokrat, cumhuriyetçi bir öğretmenin cebi, dolabı, öğretmen masasına bir gram uyuşturucu koyarsa öğretmen meslekten atılabilir. Ensar Vakfı’nda, 8-10 yaşında 41 çocuk cinsel istismara uğrayıp, zanlıların 508 yıl yani 5 asır hapis cezası aldığı davaya taraf olmayan MEB, ahlak bekçiliğine de soyundu. Sınırları net olarak çizilmeyen, ‘Hayasızca hareketler, müstehcenlik’ maddesi ÖMK’ya alındı. Öğretmenlere sayısız kez, ‘Etek boyu, topuklu ayakkabı’ soruşturması açıp, mahkemede kaybeden MEB, Öğretmen Akademisi’nde aday öğretmenleri, ‘Ahlaksızlıkla’ fişleyip, derse sokmadan eleyecek. Öğretmenin etek boyunu cetvelle değilse de kaş göz arası, göz nizamı ölçüp, öğretmen adaylarını meslekten attırmak asıl ahlaksızlıktır!"

Bakmadan Geçme