• Haberler
  • Memur
  • Öğretmen atamalarında mülakat çıkmazı: Danıştay kararı bekleniyor

Öğretmen atamalarında mülakat çıkmazı: Danıştay kararı bekleniyor

Öğretmen atamalarında mülakat sürecine ilişkin belirsizlik sürüyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Danıştay kararını beklediklerini açıkladı.

Öğretmen atamalarında mülakat süreci, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in açıklamalarıyla yeniden gündeme geldi. Bakan Tekin, sözlü sınavla ilgili yönetmelik değişikliğinin durdurulması için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Türk Eğitim-Sen tarafından Danıştay'a açılan dava hakkında konuşarak, mülakat sonuçlarının açıklanması için Danıştay'dan gelecek kararı beklediklerini belirtti. Tekin, "Danıştay kararını bekliyoruz. Mülakat sonuçlarını açıklarsak ardından Danıştay iptal ederse öğretmenlerimiz daha da mağdur olacak. Gelen kararın ardından açıklama yapacağız" dedi.

Bakan Tekin'in bu açıklaması, özellikle atama bekleyen öğretmen adayları arasında büyük yankı uyandırdı. Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, Bakan Tekin, SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan ile yaptığı görüşmede, mülakat sürecine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Tekin, mülakat sonuçlarını açıklamanın riskli olduğunu, çünkü Danıştay'ın olası bir iptal kararının, öğretmen adaylarını daha da zor durumda bırakabileceğini ifade etti. Tekin, "Daha önce 100 olan mülakat ağırlığını yüzde 50’ye bizler indirdik. İptal olması durumunda mülakat ağırlığı yeniden yüzde 100 olacak. Gözlerimiz Danıştay'dan gelecek kararda" diye ekledi.

Söz konusu mülakat süreci, 2023 Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarının açıklanmasının ardından başlamış, ancak mülakatların tamamlanmasına rağmen atama sonuçları henüz açıklanmamıştı. CHP ve Türk Eğitim-Sen, sözleşmeli öğretmen alımında uygulanan sözlü sınav sisteminin objektif kriterlere uygun olmadığını belirterek, Danıştay’a yürütmenin durdurulması ve iptali talebiyle dava açmıştı. Sendika, sözlü sınavın suistimale açık olduğunu ve bu durumun genç öğretmen adayları için adaletsiz bir ortam yarattığını savunmuştu.

Danıştay'ın vereceği karar, yüz binlerce öğretmen adayının geleceğini yakından ilgilendiriyor. İlgili yönetmeliğe göre, sözlü sınav başarı puanı, KPSS puanının yüzde 50'si ile sözlü sınavdan alınan puanın yüzde 50'si alınarak belirleniyor. Ancak, Danıştay'dan çıkacak iptal kararı durumunda, bu oran yeniden yüzde 100'e yükselecek ve mülakatın atamalarda tek belirleyici olması gündeme gelecek.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Danıştay'dan gelecek karar doğrultusunda atama sürecini şekillendireceği ifade ediliyor. Öğretmen adayları, mülakat sürecindeki bu belirsizliğin bir an önce netleşmesini bekliyor.

Bakmadan Geçme