Öğretmen olma şartları değişiyor

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen olma şartlarının değişeceğini ve yeni düzenlemelere iliştin teklifin kısa süre içinde Meclis'e sunulacağını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen olma şartlarının değişeceğini ve yeni düzenlemelere ilişkin teklifin kısa süre içinde Meclis'e sunulacağını açıkladı.**

Yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi, öğretmen adaylarının eğitimi ve atanma süreçlerini köklü bir şekilde değiştirmeyi öngörüyor. Bu kapsamda Milli Eğitim Akademisi'nin kurulması planlanıyor. Bakan Tekin, Kanal 7 televizyonunda Mehmet Acet'in sorularını yanıtladı. Tekin, Milli Eğitim Akademisi'nin kurulmasının gerekçelerini anlattı.

Öğretmen Yetiştirme Sürecinde Revizyon Gereği


Tekin, Türkiye'de öğretmen yetiştirme sürecinin yeniden ele alınması gerektiğini vurguladı. Tekin, şu açıklamalarda bulundu:
"Türkiye'de öğretmen yetiştirme sürecine bakmak lazım. Ortaöğretim dediğimiz lise mezunu kişilerin öğretmen olduğu bir süreçten başlıyoruz, zamanla öğretmenler için ayrı okullar, enstitüler... Türkiye'de metodoloji değişiyor. Bir bu boyutu var. İkinci boyutu, dünyadaki uygulamalara bakmamız lazım. Artık lisans eğitiminin yanına gerekli formasyonların olduğu bir süreç öne çıkıyor. Lisans eğitimini bitiren kişilere 600 saate kadar eğitim veren ülkeler var. Bizde ise lisansı bitiren arkadaşımız Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda 90 saat uygulama eğitimi alıyor."

Milli Eğitim Akademisi

Yeni düzenlemeler kapsamında kurulacak olan Milli Eğitim Akademisi'nin işleyişi hakkında da bilgi veren Tekin, "Burası sadece öğretmen adayları için değil, mevcut öğretmenlerimizin hizmet içi programlarının da organize edileceği bir yer. Buradaki eğitimi biz verecek değiliz. Eğitim fakültesindeki akademisyenlerle bu süreci yürüteceğiz." dedi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Taslağı


Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağına göre, öğretmen adayları Akademi'de eğitimden geçirildikten sonra atanacak. Mevcut öğretmenler için de eğitim planlaması yapılacak ve müfettişler okullarda denetimler gerçekleştirecek. Denetimlerde yetersiz görülen öğretmenler, akademide eğitime tabi tutulacak. İkinci değerlendirmede de yetersiz bulunanlar, genel idare hizmetine alınacak.

Eğitim Süresi ve Değerlendirme


Akademide öğretmen adaylarına verilecek hazırlık eğitiminin süresi dört dönem olacak. Her aday güvenlik soruşturmasından geçecek. Akademide her bir teorik dersten en az iki yazılı sınav yapılacak ve derslerin geçme notu 100 üzerinden 60 olarak belirlendi. Ek sınavda da 60'ın altında puan alanların akademi ile ilişiği kesilecek. Adayların uygulamalı derslerdeki performansları da değerlendirilecek ve 70'in altında puan alanların akademi ile ilişiği kesilecek.

Devamsızlık ve Disiplin Kuralları


Öğretmenlere her dönem için 5 gün devamsızlık hakkı tanınacak. Sağlık raporu ile 20 gün ve üzeri devamsızlık yapanların kayıtları bir sonraki döneme kadar dondurulacak. 6 gün ve üzeri devamsızlık yapanlar akademiden gönderilecek. Öğretmen adayları, akademideki eğitimleri boyunca öğrenci gibi disiplin cezalarına tabi olacaklar. Yasadışı örgüt ve siyasi propaganda yapanlar, şiddete teşebbüs edenler veya tacizde bulunanlar akademiden atılacak.

Şiddet Cezaları


Düzenleme ile eğitimcilere yönelik şiddetin cezaları yarı oranda artırılacak ve tutuksuz yargılama kaldırılacak. Ayrıca, öğrencilerin görüntülerini velilerinden izin almadan sosyal medyada paylaşan öğretmenlere disiplin cezası verilecek.


Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun teklifinin kısa süre içerisinde Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor.

 

Bakmadan Geçme