• Haberler
  • Memur
  • Öğretmenlerin tamamına yakını 'Mülakat liyakati ortadan kaldırıyor' görüşünde

Öğretmenlerin tamamına yakını 'Mülakat liyakati ortadan kaldırıyor' görüşünde

Anadolu Eğitim Sendikası'nın anketine göre, öğretmenlerin ?,3'ü mülakat uygulamalarının liyakati ortadan kaldırdığını kanaatini taşıyor.

Anadolu Eğitim Sendikası, öğretmenlerin eğitim-öğretim görüşlerini tespit etmek amacıyla 09-19 Eylül 2024 tarihleri arasında düzenlediği anketin sonuçlarını açıkladı. Ankete katılan 4815 öğretmenin verdiği cevaplar, eğitim sisteminin durumu hakkında önemli veriler sundu.

Anket sonuçlarına göre, öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu okulların eğitim öğretime hazır bulunmadığını ve fiziki koşullarının yetersiz olduğunu ifade etti. Öğretmenlerin %94,7’si Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programı'nın mevcut sorunlara çözüm olamayacağına inanıyor. Ayrıca, eğitimcilerin meslek itibarı ve maaş durumları da öğretmenlerin dikkat çektiği diğer konular arasında yer alıyor.

Öğretmenlerin %77,2’si okulların temizlik ve hijyen açısından eğitim-öğretime hazır olmadığını belirtirken, eğitimcilerin her geçen gün daha da itibarsızlaştırıldığını düşünenlerin oranı %98,1 olarak kaydedildi. Mülakat uygulamasının liyakati ortadan kaldırdığını düşünen öğretmenlerin oranı ise %95,3. Bu durum, öğretmen atamalarında yaşanan sıkıntıların ve liyakat sisteminin sorgulanmasının bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

Öğretmenler, Temmuz ayında verilen maaş zamlarının ilk aydan eridiğini de vurguluyor. Ankete katılanların %97,2’si, zamların alım güçlerini artırmakta yetersiz kaldığını ifade etti. Ekonomik nedenlerden dolayı emeklilik hakkını kullanmak istemeyen eğitimcilerin durumu, eğitimdeki sorunların derinliğini ortaya koyuyor.

Anadolu Eğitim Sendikası, eğitim ortamlarının ve öğretmenlerin geleceğinin bu kadar karamsar bir tablo sergilemesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, eğitimcilerin sene başındaki okul koşulları, mesleki itibar, yeni müfredat ve maaşlar gibi konularla ilgili anket sonuçlarını, eğitim camiası ve kamuoyunun dikkatine sunuyor. 

Sendika, eğitimden tasarruf yapmanın geleceğimizden tasarruf yapmak anlamına geldiğini vurgulayarak, eğitime ve eğitimcilere gereken değerin bir an önce verilmesi gerektiğini ifade ediyor. Eğitim sistemindeki bu olumsuz durumların düzeltilmesi için acil adımlar atılması gerektiğinin altı çiziliyor.

Bakmadan Geçme