• Haberler
  • Memur
  • Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun tümü üzerindeki görüşmeler tamam: Bu kanun AYM'den döner

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun tümü üzerindeki görüşmeler tamam: Bu kanun AYM'den döner

TBMM Genel Kurulu'nda, Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler dün gece tamamlandı. 

TBMM Genel Kurulu'nda, öğretmen adaylarının eğitim ve atanma süreçlerini yeniden düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler dün gece tamamlandı. CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, "Bu kanun bugün, yarın kanunlaşsa bile bir önceki kanun gibi Anayasa Mahkemesi'nden dönecek, buna emin olabilirsiniz" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler dün gece tamamlandı. 

Saadet Partisi'nden Eleştiriler

Saadet Partisi Grubu adına konuşan Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, eğitime özel sektör mantığıyla yaklaşmanın sorunları derinleştirdiğini belirtti. Çalışkan, "Temel sorun eğitime özel sektör işletme, kar-zarar mantığıyla bakılmasında. Ülkemizde en fazla eğitim fakültesi mezunu boşta gezerken, yenilerini ekleyerek işsiz öğretmenler ordusu oluşturulacak. Bu yasanın en vahim yönü yeni bir KHK yasası olması. Despotça yaptığınız KHK’li ihraçları bundan sonra legal hale getireceksiniz. İktidar değişebilir, bu yetkiler başkasının eline geçebilir. Sistem adil olmalı" dedi.

"Mezuniyet Törenleri Matem Havasında"

Çalışkan, mevcut eğitim fakültelerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "YÖK'ün ıslah edilmesi ve mezun olan öğrencilerin derhal atanması gerekiyor. Şu anda mezuniyet törenleri matem havasında geçiyor çünkü mezunlar atanacağı yeri bilmiyor. Bugün yüz binlerce öğretmen, eğitim fakültesi ve diğer fakülte mezunları kenarda beklerken yeni bir durum ortaya çıkarmak kabul edilemez. 2022'de Anayasa Mahkemesi iptal etti, bu yasanın da uzun sürmeyeceği görünüyor" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti'den Tepkiler

İYİ Parti Grubu adına söz alan Manisa Milletvekili Şenol Sunat, kanun teklifinin öğretmenlik mesleğini tehdit ettiğini belirtti. Sunat, "Hiçbir ilmi çalışmanın eseri olmayan, eğitim paydaşlarının görüşleri alınmadan hazırlanan, muğlak ve belirsiz ifadeler içeren bu teklifin geri çekilerek yeniden düzenlenmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu teklif, Milli Eğitim Akademisi vasıtasıyla Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’yle öğretmen yapısını ideolojik kimliklere yönlendirecek şekilde hazırlamış" dedi.

"Engelli Koşuyu Kim Tamamlayacak?"

DEM Parti Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, kanun ile öğretmenlerin önüne engelli bir yol getirileceğini belirtti. Konukçu, "Öğretmenleri eğitime tabi tutacaksınız, 14 bin lirayla çalıştıracaksınız, sağlık sigortaları dışında hiçbir hakları olmayacak. Akademide eğitime tabi tutulacaklar ve ardından tekrar yazılı sınav, tekrar mülakat... Mülakat demek ideolojik uygunluk sorgulaması demek. Bu engelli koşuyu kim, nasıl tamamlayacak?" dedi.

CHP'den Anayasa Mahkemesi Uyarısı

CHP Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, teklifin Anayasa Mahkemesi'nden döneceğini belirtti. Özçağdaş, "Öğretmenlerimiz Ankara sokaklarında bakanlıktan Meclis'e yürüyüş yapmak istiyor ama engelleniyor. Öğretmenlerimize zulmedilmesinin kimseye bir faydası yok. Eğitim paydaşlarıyla konuştunuz mu? Hayır. Sendikalarla konuştunuz mu? Hayır. Bu kanun bugün kanunlaşsa bile Anayasa Mahkemesi'nden dönecek" dedi.

"Kaçak İşçi Çalıştırıyorsunuz"

Özçağdaş, öğretmenlerin haklarının gasp edildiğini belirterek, "Bu yasa teklifi hukuksuz. Özel sektörde öğretmen, devlette öğretmen adayı olmaz. Aldığınız 20 bin kişiyi sigortasız çalıştırıyorsunuz, maaşları asgari ücretin altında. Uzmanlıklarının ilk iki yılında sigortasız, 16 bin lira maaşla çalışacaklar. Bu absürt durum kaçak işçi çalıştırmak demektir" ifadelerini kullandı.

 

Bakmadan Geçme