• Haberler
  • Memur
  • Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'ndeki noksanlar neler? Memur-Sen tek tek sıraladı

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'ndeki noksanlar neler? Memur-Sen tek tek sıraladı

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ÖMK  ile ilgili öneri ve eleştirilerini gündeme taşıdı.

TBMM’ye 26 Haziran 2024'te sunulan Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) Teklifi ile uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme şartı olmaksızın 20 yıllık deneyime sahip yaklaşık 230 bin öğretmene "başöğretmen" unvanı için başvurma olanağı getiriliyor.

2022'de yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından sunulan yeni teklifle kariyer uygulamasının devamı öngörülüyor. Teklifle öğretmenlik mesleği öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olarak üç kariyer basamağına ayrılıyor.

ÖMK teklifine yönelik eleştiri ve öneriler ise daha da yoğunlaştı. 

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da, sosyal medya hesabından ÖMK  ile ilgili bir paylaşımda bulundu.

Yalçın, kanun tasarısında eksik ve olumsuz bulduğu noktaları dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

"Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısını TBMM Başkanlığına sunan AK Parti Milletvekilleri Sayın Nazım Maviş, Sayın Rukiye Toy ve Sayın Latif Selvi ile görüşerek, kanun tasarısının beklentiyi karşılaması için eksikliklerin giderilmesini istedik. Tasarıdaki olumlu, eksik ve olumsuz hususlarla ilgili görüş ve önerilerimizi paylaştık.

Olumlu Adımlar

- Rotasyonun tasarıdan çıkarılması
- Uzman ve başöğretmenliğe geçişte sınavın kaldırılması
- Mevcut görevde olan tüm öğretmenlere, 20 yıllık hizmet süresini tamamladıklarında 10 yıl uzman öğretmen şartı aranmaksızın başöğretmenliğe başvuruda bulunma hakkı verilmesi
- Yaz tatili ile ilgili tartışmaların tasarıya yansıtılmaması
- Öğretmene şiddet ile ilgili caydırıcı hükümlerin yer alması

Eksiklikler ve Öneriler

- Uzman öğretmenlikte 10 yıl, başöğretmenlikte 20 yıl şartı uzun bir süredir. Daha önce vaat edilen 5 yıl uzman öğretmenlik, 10 yıl başöğretmenlik süresi şartının dikkate alınması ve vaat ile taslağın örtüştürülmesi gerektiği belirtilmiştir.
- İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Eğitim Müfettişi, Şube Müdürü, Araştırmacı ve Eğitim Uzmanı kadrolarında bulunanlara da "Uzman/Başöğretmenlik" unvanı ve haklarının verilmesi.
- Sözleşmeli ve ücretli öğretmenliğin kaldırılması.
- Öğretmenlerin aile bütünlüğünün sağlanması için 3 yıl sözleşmeli çalışma şartının kaldırılması.
- Öğretmen adaylarının akademide geçirdikleri sürelerin hizmet süresine dahil edilmesi.
- 4 yıllık yöneticilik süresi için önce sınav, sonra eğitim, daha sonra yeniden sınav getirilmesi düzenlemesinin gözden geçirilmesi.
- Ek ders birim ücretlerinde artış yapılarak; ek ders gösterge rakamının 230’a çıkarılması.
- Kalkınmada öncelikli yörelerde çalışan yöneticilere, çalışanlara, öğretmenlere ilave mali haklar verilmesi taleplerimiz başta olmak üzere geçmişten bu güne dile getirdiğimiz beklentilerin hayata geçmesini bekliyor ve istiyoruz."

Yalçın, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na yönelik bu eleştirilerini ve önerilerini dile getirerek, öğretmenlerin haklarının iyileştirilmesi konusunda önemli adımlar atılmasını talep etti.

Bakmadan Geçme