Öğretmenlik Teklif Kanunu teklifinin ilk bölümü kabul edildi
Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun ilk bölümü TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek öğretmenlik mesleğine hazırlık ve istihdam şartları belirlendi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında 'Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'ni görüşmek üzere toplandı.
Kanun Teklifinin İlk Bölümü Kabul Edildi
Kanun teklifinin 5'inci, 14'üncü ve 15'inci maddelerinde yapılan kısmi değişikliklerle birlikte, teklifin ilk bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Kabul edilen 22 maddeye göre, öğretmenlik mesleği genel kültür, özel alan eğitimi ve meslek bilgisi bakımından hazırlık gerektiren özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlanıyor. Öğretmen istihdamı ise, en az lisans düzeyinde yükseköğretim programlarından mezun olan ve Milli Eğitim Akademisi tarafından verilen hazırlık eğitiminde başarılı olanlar arasından yapılacak. Hazırlık eğitimi, bakanlık tarafından belirlenen öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve değerleri içeren teorik ve uygulamalı derslerden oluşacak.
Hazırlık Eğitimi Şartları
Öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitimine alınacaklarda aranacak şartlar belirleniyor. Öğretmen adayları, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınavlardan, bakanlıkça belirlenecek puan üstünlüğüne göre seçilecek. Hazırlık eğitimine devam zorunlu olacak ve sağlık mazeretleri nedeniyle eğitime katılamayanların kayıtları dondurulacak. Sağlık mazereti dışındaki nedenlerle öğretmen adaylarına 10 güne kadar izin verilebilecek. Şartlardan herhangi birini kaybeden veya disiplin cezası alan adayların Akademi ile ilişiği kesilecek.
Disiplin ve Ceza Düzenlemeleri
Öğretmen adaylarına uygulanacak disiplin cezaları ve bu cezalara neden olan fiil ve davranışlar belirleniyor. Kınama cezasını gerektiren davranışlar arasında ders düzenini bozmak, sınavlarda kopya çekmeye teşebbüs etmek ve Akademinin sunduğu imkanlardan haksız yararlanmak gibi fiiller bulunuyor. Akademi düzenini bozan veya bilişim sistemine zarar veren adaylar da cezalandırılacak. Disiplin Kurulu, Akademi Başkanı tarafından belirlenen 5 üyeden oluşacak ve aynı usulle 5 yedek üye belirlenecek. Eğitim süresi boyunca öğretmen adaylarına ödemeler yapılacak ve askerlik hizmetleri ertelenecek.
Hazırlık Eğitimini Tamamlayanlar Sözleşmeli Öğretmen Olacak
Hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayanlar, Devlet Memurları Kanunu kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecek. Atamalar, başarı puanı ve tercihler doğrultusunda yapılacak. Göreve başlamayan veya görevden ayrılanlar, tekrar başvuruda bulunamayacak. Sözleşmeli öğretmenler, 3 yıl boyunca başka bir yere atanamayacak ve aile birliği mazereti durumunda eşleri bu öğretmene tabi olacak. Sözleşmeli öğretmenlik ve uygulamaya ilişkin diğer hususlar bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.