Öğretmenlikte yeni dönem başlıyor

TBMM'den dün geçen Öğretmenlik Meslek Kanunu neler getiriyor?

Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) çerçevesinde Milli Eğitim Akademisi kurulması teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenlemeyle birlikte öğretmen olmak için sadece fakülte mezunu olup KPSS'yi kazanmak yeterli olmayacak. Adayların, Akademi'de verilecek 550 saatlik programı başarıyla tamamlamaları gerekecek.

ÖMK'nin neler getirdiğini Türkiye gazetesinden Mahmut Özay derledi.

Öğretmenlere yönelik suçlar artırılıyor

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Öğretmenlik Mesleği Kanunu ile öğretmenlere yönelik suçlara ek cezalar getirildi. Bu düzenlemeye göre, öğretmenlere karşı işlenen suçlarda cezalar yarı oranda artırılacak.

İhtisas mesleği oldu

Ayrıca öğretmenlik ihtisas mesleği olarak tanımlandı ve öğretmen olarak istihdam edilecekler, belirli şartları yerine getiren adaylar arasından seçilecek. 

Öğretmenlik mesleği; öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak.

Hazırlık eğitimi 4 dönem

Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecek hazırlık eğitimi teorik ve uygulamalı derslerden oluşacak ve toplamda 4 dönem sürecek. Ancak adayın mezun olduğu yükseköğretim programına göre bu süre 3 döneme indirilebilecek.

Akademi, öğretmenlerin mesleğe hazırlanması, mesleki gelişimlerinin desteklenmesi ve kariyer basamaklarında ilerlemelerini sağlamak amacıyla görev yapacak. Akademi'nin merkezi Ankara olacak ve taşra eğitim birimleri de kurulacak. 

Eğitim süresince ücret

Akademi eğitimi süresince adaylar devlet memuru statüsünde sayılmayacak ancak emeklerinin karşılığı olarak 23 bin TL gibi bir ücret alacakları konuşuluyor. Ayrıca, uygulama öğretmenleri YÖK ile iş birliği çerçevesinde üniversitelerden görevlendirilecek.

Yeni düzenlemeye eleştiriler de var. Bazı eğitimciler, Akademi'nin açılmasıyla eğitim fakültelerinin işlevini yitireceğini savunuyor. Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Yıldız, "Bu gidişle eğitim fakülteleri anlamını yitirecek" derken, Doç. Dr. Yusuf Kızıltaş da eğitim fakültelerinin kalitesinin düşeceğini belirtti.

Hazırlık eğitiminden kimler faydalanabilecek?

Hazırlık eğitimine alınacaklarda aranan şartlar arasında Türk vatandaşı olmak, belirli suçlardan mahkum olmamak, devlet memurluğundan çıkarılmamış olmak ve öğretmenliğe atanacağı alan için belirlenen yükseköğretim programlarından mezun olmak bulunuyor. 

Bu yeni düzenlemelerle öğretmenlik mesleğinde önemli bir dönüm noktası yaşanması bekleniyor.

Bakmadan Geçme