- Haberler
- 'Okul Sütü' üreticisine de yaradı
'Okul Sütü' üreticisine de yaradı
- Milli Eğitim Bakanlığınca başlatılan anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine yönelik okul sütü programı, süt üreticilerinin yüzünü güldürdü - Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yıldız: - 'Okul Sütü Programı, süt fiyatlarının düzenlenmesi konusunda sektöre önemli katkı sağlıyor. Fiyatlara olan etkisi de üreticiyi motive ediyor'
KONYA (AA) - ABDULLAH DOĞAN - Türkiye'nin et ve süt üretiminde liderliğini elinde bulunduran Konya'daki süt üreticileri, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine verilen okul sütü programından memnuniyet duyuyor.
Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Et ve Süt Kurumunun (ESK) müdahalesiyle üreticilerin çiğ sütü 1 lira 15 kuruştan satmaya başladığını anımsattı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının et ve süt konusundaki tedbirlerini önemsediklerini aktaran Yıldız, Bakanlığın üretici lehine tutum sergilediğini, bundan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
Yıldız, yaşanan gelişmelerin piyasalarda hissedildiğini belirterek, "Özellikle süt tozu desteği ve süt ürünlerine ihracat desteğini olumlu bir gelişme olarak görmekteyiz. Konya et ve süt üretiminde lider pozisyonda ve bu bölgedeki fiyat aralığı da çok önemlidir." dedi.
Geçmiş yıllarda süt fiyatlarının düşmesinden dolayı, süt ineklerinin kesilmesi gibi tablolarla karşılaştıklarını aktaran Yıldız, bunların bir daha yaşanmamasını dilediklerini, alınan tedbirlerden de umutlu olduklarını vurguladı.
- "Okul sütü, kararlılıkla devam etmeli"
Yıldız, Milli Eğitim Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının anaokulu ve ilkokul öğrencilerine süt içme alışkanlığının kazandırılması için "Okul Sütü Programı" uygulamasını başlattığını hatırlattı.
Bu programla çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmelerine imkan sağlandığına işaret eden Yıldız, şöyle konuştu:
"Okul Sütü Programı, süt fiyatlarının düzenlenmesi konusunda sektöre önemli katkı sağlıyor. Fiyatlara olan etkisi de üreticiyi motive ediyor. Bu programın kararlılıkla devam ettirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yıl 6 milyon 12 bin 130 öğrenciye, 33 bin 736 okula pazartesi, çarşamba ve cuma günleri olmak üzere bir eğitim yılı içinde 32 haftada 57 bin ton süt dağıtılıyor. Bu da üreticinin piyasaya ciddi oranda süt arz etmesi anlamına gelir. Fiyatları düzenleyici etkisi de oldu."
- Üreticiler yeni dönemden umutlu
Yıldız, damızlık sığır üretiminin sektörün kilit noktası olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Damızlık sığır olmazsa süt ve et üretimi olmaz. Süt fiyatlarında düşüş olduğu takdirde üreticimizin karı düşüyor. Üreticimiz, kar edemediği takdirde anaç hayvanlarını keserse uzun vadeli daha büyük sorunlar ortaya çıkar. Bu dönemler çok önemlidir ve en iyi şekilde yönetilmelidir. Uzun vadede kapanması zor olan yaralar oluşmamalıdır. Bakanımız konuyu önemsiyor ve önemli adımlar atıyor. Atmaya da devam edeceğine eminiz. Yeni dönemde sektörümüzle ilgili güzel gelişmeler olacağına dair her zaman ümidimiz var."