Okullarda temizlik personeli krizi

AES Genel Başkan Yardımcısı Musa Çınartaş, okullarda temizlik personeli eksikliğine dikkat çekerek, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda hijyen ve temizlik standartlarının tehlikeye gireceğini vurguladı.

Eğitim kurumlarında temizlik personeli eksikliği, yeni eğitim yılı öncesinde büyük bir sorun olarak gündemde. Anadolu Eğitim Sendikası (AES) Genel Başkan Yardımcısı Musa Çınartaş, okulların açılmasına birkaç gün kala, temizlik personeli görevlendirilmesi konusunda yaşanan gecikmelere dikkat çekti.

Temizlik Personeli Eksikliği

Çınartaş, yaptığı açıklamada, okulların açılmasına rağmen henüz temizlik personeli görevlendirilmediğini ve İŞKUR'un bu konuda herhangi bir duyuru yapmadığını belirtti. "Pazartesi okullar açılacak, fakat temizlik personeli henüz atanmadı. Okulları eğitim öğretime kim hazırlayacak? Hijyen ve temizlik nasıl sağlanacak?" diyerek durumu eleştirdi.

TYP (Toplum Yararına Programlar) kapsamında okullarda görev yapan personelin eksikliği, yıllardır devam eden bir sorun olarak öne çıkıyor. Çınartaş, önceki yıllarda TYP kapsamında sadece 9 aylık görevlendirmenin okulların temizlik ve hijyen standartlarını olumsuz etkilediğini ifade etti. Ayrıca, personelin aylık hane gelirinin asgari ücretin bir buçuk katını geçmemesi kuralının da personel bulunmasını zorlaştırdığını vurguladı.

 

Çınartaş şunları kaydetti:

"Okullar açılırken eğitim kurumlarında halen temizlik personeli görevlendirilmeleri yapılmaması Okul Müdürlerini zor durumda bırakıyor. Pazartesi okullar açılacak olmasına rağmen henüz okullara TYP Kapsamında görevlendirme yapılmadığı hatta İŞKUR müdürlüklerinin duyuruya bile çıkmadığını gözlemliyoruz. Bu okulları eğitim öğretime kim hazırlayacak? Gerekli hijyen ve temizlik koşulları nasıl sağlanacak? Ülkemizde yıllardır devam eden okulların temizlik personeli krizi nasıl çözülecek? Okullar açılmadan planlama yapmamak, okullar açılmadan TYP kapsamında çalışacak personeli belirlememek nasıl bir akıl tutulmasıdır anlam veremiyoruz. Bu program devam edecekse okullar açılmadan en az 1 ay öce personel görevlendirilmelidir.


Okullarımızda temizlik personeli ihtiyacı uzun zamandır Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında görevlendirilen çalışanlarla karşılanıyor. Geçtiğimiz yıllarda TYP Kapsamında çalışanların bir kereye mahsus sadece 9 ay görevlendirilmesi okulların temizlik ve hijyen konusunda yeterli hizmeti alamamasına zemin oluşturmuştur. Yeteri kadar personel görevlendirilmemesi, çalışma süresinin 9 ay ile sınırlandırılması okulların hijyen ve temizlik standartlarını olumsuz etkilemiştir. Hali hazırda program kapsamında çalışacak personelin aylık hane gelirinin asgari ücretin bir buçuk katını geçmemesi kuralı da personel bulunması aşamasında büyük sorun oluşturmuştur ve oluşturmaya da devam edecektir. Okul müdürleri şartları tutan personeli bulmak için büyük efor sarf etmektedir.

Peki TYP Kapsamında çalışan personel sadece bir kereye mahsus 9 ay görevlendiriliyor demiştik. Geriye kalan 3 ay yani yaz tatilinde de kayıt işlemleri, tercihler ve yaz kursları gibi etkinliklerle hizmet vermeye devam ediyor. Doğal olarak okulların temizlik ihtiyacı da devam ediyor. Ancak, İŞKUR personelinin yaz döneminde çalışmaması, okulların temizlik ihtiyaçlarını kendi imkanlarıyla karşılamasını zorunlu kılıyor. Okul müdürlükleri ve okul aile birlikleri, bu dönemde temizlik hizmetlerini sağlamak için kendi çözümlerini üretmek zorunda kalıyor.

Gelelim sorunun çözümüne. Öncelikle İŞKUR personeli 12 ay boyunca görevlendirilmeli.   Bu sayede, okullar yılın her döneminde düzenli ve yeterli temizlik hizmeti alabilir. Ayrıca, eğitime alınmış ve koşulları iyileştirilmiş  temizlik personelinin sürekli istihdam edilmesi, okulların hijyen standartlarını yükselterek öğrenci ve personelin sağlığını koruma noktasında da büyük bir adım olacaktır. Yine bu görevlendirmelerin planlaması okullar açılmadan en az bir ay önce yapılmalıdır ki okullarda gerekli hijyen koşulları sağlanabilsin. Ebeveynler çocuklarını gönül rahatlığı ile okula gönderebilsin."
 

Bakmadan Geçme