Ölen sigortalının anne babası ölüm aylığı alabilir mi?
Sosyal Güvenlik Reform Yasası'na göre, ölen bir sigortalının anne veya babasının, ölüm aylığı alabilmek için belirli koşulları sağlaması icap ediyor. Bu koşullar arasında gelir düzeyi, varsa diğer çocuklardan kazanılan gelir ve artan hisse bulunuyor.
Sosyal Güvenlik Reform Yasasının yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren ölen sigortalının anne-babasına ölüm aylığı bağlanabilmesi için dört temel şartın sağlanmış olması gerekiyor. Bu şartları şöyle sıralamak mümkün:
1- İlk şart, aylık talep eden anne ya da babanın her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirin asgari ücretin net tutarından az olması şart.
2- Ölen çocuğundan dolayı anne ya da babaya diğer çocuklardan kazanılan gelir ve aylıklar hariç herhangi bir gelir veya aylık bağlanmamış olmalıdır. Anne ve babadan birisi emekli aylığı alıyorsa diğeri belirttiğimiz şartları sağlıyorsa ölüm aylığı alabiliyor.
3- Hak sahibi eş ya da çocuklardan artan hisse bulunması gerekiyor. Sigortalının çocuk sayısı ikiden az ise anne ve baba için artan bir hisse bulunuyor. Ancak 65 yaşın üstünde olan anne-babaya diğer şartları sağlamak şartıyla artan hisse şartı olmasa dahi aylık bağlanıyor. Bu durumda diğerlerinin hissesinde bir indirim yapılarak anne babaya maaş ödeniyor.
4- Anne ve babanın gelirlerinin kişi başına düşen tutarı asgari ücretin net tutarı altında olması yanında anne-babanın emekli veya dul-yetim aylığı yoksa ve artan bir hisse de varsa anne-babaya yüzde 25 oranında aylık bağlanacaktır. Hem anne hem de babaya aylık bağlanması halinde hisseler yüzde 12,50 oranında olacaktır.