• Haberler
  • (özel Haber) Korkutan Deprem Bulgusu

(özel Haber) Korkutan Deprem Bulgusu

Eskişehir'de son aylarda meydana gelen depremlerin ardından çalışmalarına hız veren Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü görevlileri, kent merkezine kuzeybatıdan yaklaşan bir fay hattını tespit etti.Sakintepe Mahallesinde ge

Eskişehir’de akıbet aylarda meydana mevrut depremlerin peşi sıra çalışmalarına çaba sağlayan Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü görevlileri, site merkezine kuzeybatıdan andıran müşterek kırık hattını belirleme etti.
Sakintepe Mahallesinde kaynaklanan icraat esnasında İHA’ya açıklamalarda mevcut Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü’nden Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, 11 Aralık 2014 günlü 3,8 şiddetindeki Muttalip, 17 Ocak 2105 günlü 4.2 şiddetindeki Alınca ve 19 Eylül 2015 tarihindeki 4,0 şiddetindeki Aşağısöğütönü depremleri ve bunlara ilişik 48 dümdar haritaya döküldüğünde, kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda müşterek çizgisellikle karşılaşıldığına özen çekti.
Bu çizgiselliği esasi alarak, fayın nereden geçebileceğini kestirim etmeye çalıştıklarını özetleyen Prof. Dr. Ecevitoğlu, " Olası kırık hattı üstünde yaptığımız arsa incelemesinde, fayın kaba kayalar üstünde oluşturduğu izi görmemiz gibi olmadı. Ancak fayın, yeryüzünde oluşturduğu güzel kavisleri görebildik” dedi.
“YERİN ALTINDAKİ JEOLOJİK YAPILARI GÖRMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Ecevitoğlu, icra ettikleri çalışmalardan bahsederek, “Bugün burada sismik onomatope emek vermesi yapıyoruz. 10 insandan oluşan fen müşterek ekibiz. Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Hisarlar A.Ş ile eş geliştirdiğimiz, TURKAR dair bütünleşmiş edilmiş sismik erke kaynağımızı kullanıyoruz. 5 modül, 120 kanaldan oluşan müşterek sismik yük sistemimiz var. Yapay kendisine ürettiğimiz sismik dalgaları arsa dibine gönderiyoruz. Sismik dalgalar yöre bilimsel yapılardan yansıyıp esasen yeryüzüne art dönüyorlar ve sismik kayıtçıya kaydediliyorlar. Yöntemin çalışması, tıpta geçer not ultrasona tekniğine benziyor. Ultrasonda ne vücudumuzdaki iç organlar görüntüleniyorsa, tığ de arsa altını görüntülemeye çalışıyoruz” niteleyerek konuştu.
“FAYIN GEÇTİĞİ YER GÖRÜLÜYOR”
Yapılan icraat sonucunda fayı belirleme ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, “Arazi emek vermesi sırasında, hâlâ kaba veriye bakarken, fayın geçmiş bulunduğu arsa görülüyor. Fayın yerini tasdik eylemek düşüncesince önümüzdeki hafta, bugünkü hattın 260 m. güneyinde, dünkü müşterek geçek hâlâ atacağız. Daha evvel ayırt edemediğimiz bu dünkü fay, kuzeybatıda, Alınca’dan başlıyor, güneydoğuya, Üniversitemizin Havaalanına akla yatkın bitmeme ediyor. Bu arada, Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsünün 700 m. güneybatısından geçiyor. Kuramsal kırık hattı üstündeki Sakintepe köyünde tetkik yaptık ve vatandaşlarımızla konuştuk. Evlerde depremlerin sebep bulunduğu çatlaklar oluşmuş. Vatandaşlarımız bu çatlakları sıvayla daim yamıyorlar, lakin herhangi müşterek dünkü depremde, bu yamalar esasen açılıyor” ifadelerini kullandı.
“BU FAYI YENİ FARK ETTİK”
“Son 6 senedir Eskişehir faylarını çalışıyoruz. Yaklaşık 40 kilometre boyundaki Çukurhisar- Sultandere Fayını ortaya çıkardık, bilgi camiasına duyurduk. Çukurhisar-Sultandere Fayı’nın ayrıntılarını anlamaya çalışırken, bu kez, 10 ay evvel başlamış olan dünkü müşterek zelzele etkinliğiyle karşılaştık” diyen Ecevitoğlu, şöyleki konuştu:
“Daha evvel bulmuş olduğumuz Çukurhisar-Sultandere Fayı’na verev andıran dünkü müşterek kırık ortaya çıktı. Yukarıda sözünü ettiğimiz 3 depremin mihrak mekanizması çözümleri alışılagelen atımlı müşterek faya ayraç ediyor. Deprem iç-odaklarının 3-boyutlu dağılımları da bunu destekliyor. Fayın güneydoğu istikametinde, Eskişehir Merkeze akla yatkın ne denli ilerlediğini şimdilik bilmiyoruz. Çalışmalarımıza bitmeme edeceğiz. Bulduğumuz dünkü kırık ile hâlâ evvel bulmuş olduğumuz Çukurhisar-Sultandere Fayı’nı ilişkilendirmeye çalışacağız.”

Kaynak: IHA-YEREL

Bakmadan Geçme