• Haberler
  • Aktüel
  • Özel: İsrail'e ticaret kısıtlaması kararı, ters kelepçe takılan başörtülü kardeşlerimi haklı çıkardı

Özel: İsrail'e ticaret kısıtlaması kararı, ters kelepçe takılan başörtülü kardeşlerimi haklı çıkardı

Ticaret Bakanlığı, İsrail'e yönelik 54 kalem ürünün ihracatını yasakladı. Ancak bu karar,CHP tarafından yeterli bulunmadı. CHP lideri Özgür Özel, 'İsrail ile ticaret, Filistin'e ihanettir. Bugünkü karar, sadece beni değil ters kelepçe takılan başörtülü kardeşlerimi de haklı çıkarmıştır.' dedi.

Gazze'ye yönelik saldırılar devam ederken, ölü ve yaralı sayıları her geçen gün artıyor. Ölenlerin sayısı 33 bin, yaralananların sayısı ise 100 binin üzerine çıktı. Bu durum, Türkiye'nin İsrail'e ihracatını gündeme taşıdı. Ticaret Bakanlığı, İsrail'e yönelik 54 kalem ürünün ihracatını yasakladı. Ancak bu karar, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından yeterli bulunmadı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ticaret Bakanlığı'nın İsrail'e yönelik ticaret kısıtlaması kararını değerlendirerek, "İsrail ile ticaret, Filistin'e ihanettir. Bugünkü karar, sadece beni değil ters kelepçe takılan başörtülü kardeşlerimi de haklı çıkarmıştır." ifadesini kullandı. Özel, Manisa Çatal Mezarlığı’nda aile büyüklerinin mezarlarını ziyaret etti ve seçim sürecine dair açıklamalarda bulundu.

Hatay'daki seçim sonuçlarına da değinen Özel, "Tam bir kanunsuzluk hali var. Hatay seçimleri iptal olacaktır. Öngörülen tarihte yeniden yapılacaktır." dedi. Özel, seçim sürecinde yaşanan çifte standartlara tepki göstererek, "Böyle bir seçimden sonra, ben sertleşmek istemem. Ama sessizliğimiz de yumuşak başlılığımızdan değil, saygımızdandır." şeklinde konuştu.

Ticaret Bakanlığı’nın İsrail’e yönelik ticaret kısıtlaması kararının anımsatılması üzerine Özel, "Bugünkü karar, sadece beni değil ters kelepçe takılan başörtülü kardeşlerimi de haklı çıkarmıştır. İsrail'e ticaret, Filistin'e ihanettir." değerlendirmesinde bulundu.

Özel şunları kaydetti:

 “30 Ramazan, neredeyse 30 iftarda ben bunu konuştum. Dinlemediler. Siyasette olan, olmayan çok sayıda kişi konuştu, dinlemediler, inkar ettiler. Bugün görülüyor ki, kısıtlama varsa, bütün iddialarımız doğruymuş. İsrail ile ticaret, Filistin’e ihanettir. Bunu bir kez daha söylüyoruz. Bugünkü karar, sadece beni değil ters kelepçe takılan başörtülü kardeşlerimi de haklı çıkarmıştır. Türkiye siyasetinin sağından, solundan buna itiraz eden herkesi haklı çıkarmıştır. Geçmişte, Adalet ve Kalkınma Partisi’ne oy veren ama vicdanı bunu kaldırmayan herkesle birlikteyiz, onların yanındayız. Bir kez daha söylüyoruz, atılan adım, önemli küçük bir adımdır. İsrail’e ticaret, Filistin’e ihanettir.”

Geçen hafta İstiklal Caddesi'nde yaşananlar

İstanbul Beyoğlu'nda düzenlenen "İsrail'le Ticarete Dur De" temalı protesto, geniş yankı buldu.

İstanbul'un gözde alışveriş ve eğlence mekanlarından İstiklal Caddesi'nde "Filistin İçin Bin Genç" isimli platformun düzenlediği protesto yürüyüşünde yaşananlar gündeme damgasını vurdu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, protestonun ardından göstericilerin dağılmasına rağmen, bir grup tarafından devlet büyüklerine hakaret edilerek güvenlik güçlerine mukavemet gösterildiğini belirtti. Olayla ilgili 43 kişi yakalandı, 38'i kimlik kontrolü sonrası serbest bırakıldı, 5 kişi hakkında adli işlem başlatıldı. Ayrıca, 2 emniyet görevlisi açığa alındı ve mülkiye müfettişi görevlendirildi.

Polisin protestoya müdahalesi sırasında göstericilere karşı kullanılan şiddet ve gözaltı anları sosyal medyada geniş şekilde paylaşıldı. Kamuoyu araştırmacısı Mehmet Ali Kulat ve eski milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu birçok tanınmış kişi olaylarla ilgili sosyal medyadan tepkisini dile getirdi.  Kulat, olayları gösteren bir videoyu paylaşarak, "Bu fotoğrafı 'Filistin için yüreği yanan bu millete' nasıl izah edeceksiniz?" sorusunu gündeme taşıdı. Bekaroğlu, sosyal medyadan olaya ilişkin bir görüntüyü alıntılayarak "Bu, AKP’nin bitişinin resmidir." yorumunda bulundu. 

 Bir gösterici, Türkiye'nin demir çeliğinin yüzde 65'inin İsrail'e ihraç edildiğini belirtirken polisin müdahalesiyle cümlesi yarıda kesildi.

Vali Gül'ün açıklaması

İstanbul Valisi Davut Gül de gündeme oturan bir açıklama yapmıştı.

Son altı ay içerisinde İstanbul'da 947 etkinliğin Filistin'e destek ve İsrail'i protesto amacıyla düzenlendiğini belirtti. Gül, şehrin tarihinde hiçbir gösteriye tahsis edilmeyen Galata Köprüsü'nün dahi bu eylemlere ev sahipliği yaptığına belirtti. Ayrıca makul olan tüm taleplerin karşılandığını ve genel güvenliği etkilemeyecek her yere izin verildiğini vurguladı.

Ancak İstiklal Caddesi'ndeki protestoda yaşananları işaret eden Vali Gül, "farklı şer odaklarının ittifakıyla oluşturulan marjinal grupların, 'iyi niyetli' vatandaşları kullanarak devletin ve milletin fedakarlıklarını göz ardı ederek beşinci kol faaliyetleri yürüttüğünü" savundu. Vali Gül, "Eğer katil aranıyorsa, İsrail'e ve kendilerine destek veren aynı dış güçlere bakılması gerektiğini" ifade etti.

Gül şunları kaydetmişti:

"İstanbul'da, Filistin'e destek, İsrail'i protesto etmek amacıyla son 6 ay içerisinde 947 etkinlik gerçekleştirilmiştir. Tarihinde hiçbir gösteriye tahsis edilmeyen Galata köprüsü dahil, makul olan tüm talepler karşılanmıştır. Tüm toplumsal olaylarda olduğu gibi Filistin konusunda da genel güvenliği etkilemeyecek her yere izin verilmektedir. Farklı şer odaklarının ittifakıyla oluşturulan marjinal grupların 'iyi niyetli' vatandaşlarımızı kullanarak devletimizin ve milletimizin fedakarlıklarını yok sayıp beşinci kol faaliyetleri yaptığının farkındayız! Katil aranıyorsa İsrail'e ve kendilerine destek veren aynı dış güçlere baksınlar."

Bakmadan Geçme