Paralelin sızdırma üssü İçişleri Bakanlığı

'Askeri Casusluk Soruşturması'nın merkezinde yer alan Pandora veri tabanındaki belgelerin bakanlıktan sızdırıldığını tespit edildi.

Soruşturma çağında Bilgi İşlem Dairesi’nin başkanı bulunan İlhan Uran’ın meslek odasından genelev odasına hususi geçek çektirdiği, Bakan müdahale her insanın bilgisayarlarını açıkken görebildiği ortaya çıktı...
 Milliyet gazetesinin haberine göre, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, “Askeri Casusluk soruşturmasında ‘kumpas’ kurulduğu” iddiasıyla başlatmış yer aldığı adli soruşturmanın önceki etabı düşüncesince düğmeye bastı.

Operasyonun önceki dalgası, zamanın İzmir Emniyeti ile İçişleri Bakanlığı’nı vurdu. 
Askeri casusluk soruşturmasına asal bulunan sormaca raporlarını hazırlayan Mülkiye Teftiş Kurulu’nda vazifeli dü başmüfettişin yanısıra görü Bilgi İşlem Dairesi’nin emektar yöneticileri gözaltına alındı. 

Kumpas iddiasının araştırılmış yer aldığı soruşturmadaki öteki ehemmiyetli departman ise casusluk iddiasının merkezindeki Pandora data tabanında arazi almış yer aldığı tabir edilen bilim ve belgelerin kaynağının araştırılması oldu. 

Makam odasına hususi hat

İçişleri Bakanlığı, kestirmece ortak sene ilkin harekete geçerek bahis konusu belgelerin duyurulmayan olup bulunmadığı ve bakanlıktan sızdırılıp sızdırılmadığının tespiti düşüncesince denetmen görevlendirmesi yaptı.  

Müfettiş emek harcamaları sonucunda, önceki dalganın “merkez üssü” sayılabilecek İçişleri Bakanlığı’nın dü ehemmiyetli birimi, Teftiş Kurulu Başkanlığı ile Bilgi İşlem Dairesi’nde günışığına çıkan acemi gelişmeler ağız uçuklatacak cinsten. 

Önce Bilgi İşlem Dairesi’nden başlayalım. Bu daire, öteki büyüklük kuruluşlarında yer aldığı kabil bakanlığın hem kalbi bununla birlikte karakutusu. Savcılık emriyle gözaltına tahsil edilen ve askeri casusluk soruşturması çağında bitirme başkanı bulunan İlhan Uran’ın görevindeki icraatları nazarıitibar çekiyor. Kendisi kabil gözaltında mevcut biçim Valisi Mehmet Oduncu’dan sonraları bitirme başkanı bulunan Uran’ın, meslek odasından genelev odasına dikme data tasarruf imkanı sağlayıcı hususi geçek çektirmiş yer aldığı anlaşıldı. Ayrıca, Uran’ın, sistemden güzeşte verileri izleme yazar görmeyi gelmek şartıyla namına namına “domain-admin” almış yer aldığı belirleme edildi. 
Uran’la alakadar hesaplı yönetimsel soruşturmada ortaya çıkarılan bu gerçeğin manası şu: Alınan bu yetkiyle, istenirse icra vekili müdahale her insanın kullandığı bilgisayarlar, belirgin konumundayken görülebilir. Böylelikle bu bilgisayarlarda meydana getirilen değme ayrışık işlemden bilim sahibi iktisap etmek mümkün.

Yanısıra Uran’ın, ilkin ilbay ve ilçebay kararnamelerini hazırlayan, bakanlığın biçim ve dışarılık teşkilatlarındaki hepsi personelin zat bilgilerinin bulunmuş yer aldığı kayıtlara cemaat bulunan Personel Genel Müdürlüğü, soruşturmaları tay tay arabası Teftiş Kurulu Başkanlığı, valiliklerin işlemlerini tay tay arabası İller İdaresi Genel Müdürlüğü, icra vekili hususi tür müdürlüğü ile umumi sekreterliğin eletronik ortamda bulunan hepsi evrakını müşahede yetkisini almış yer aldığı belirlendi. Böylelikle, bakanlıktaki hepsi ehemmiyetli yazışmaları “yakından” izleme etmenin önü açılmış. 

Taranmış evrak belgelik modülü

İzmir soruşturmasının İçişleri Bakanlığı’nı bağlılık öteki boyutu ise “bakanlığa alakadar evrakın arşvilenmesini gelmek şartıyla oluşturulan taralı evrak belgelik modülü” ihalesi oldu. Başbakanlık, 2008’de yayımladığı ortak tamim ile TS 13298 standartına makul biçimde hepsi büyüklük müesseselerinin Elektronik Belge Yönetim Sistemi’ni (EBYS) dü sene boyunca kurması emirini verdi. 

Bu emir dair büyüklük kurumları bu sistemi oluştururken, İçişleri Bakanlığı’nda bu sistemin kurulması “uzun” müddet aldı.

Zira değme elektronik beyin kullanıcısının sistemdeki hepsi hareketlerini pırtı dibine alınmasını ve meslek üstünden yazışmayı sağlayacak bulunan EBYS’nin kurulması 29 Ağustos 2013’te gerçekleştirildi. Bu süreçte, 9 Mayıs 2012’de İzmir’de askeri casusluk operasyonunun başladığı dikkate alındığında, 2008’den itibaren dizi eylem evveliyatına derece bulunan dört salname süreçte, şimdi sonraları Pandora data tabanında bulunmuş yer aldığı kanıt edilen doküman ve bilgilere alakadar kayıtlara ne devir kimler kabilinden erişildiği, ne devir alındığı ve kimlere ulaştırıldığının log kayıtlarını anmak beklenen olamadı. 

Veriler nerede?

Kaldı ki; ortak de taralı evrak belgelik modülü kapsamında, bakanlığa alakadar evrakların elektronik beyin boyunca taranarak, meslek boyunca oluşturulan acemi arşive atılmasını sağlayacak ihalesinin açılması dikkati çekiyor. 

İzmir’de gözaltına tahsil edilen Merkez Valisi Mehmet Oduncu’nun Bilgi İşlem Dairesi Başkanı yer aldığı çağda oluşturulan ihalede, bakanlığa alakadar 10 milyon sahife doküman ve makalenin 2 milyon liralık değer karşılığında hususi ortak şirket kabilinden arşive atılması hedeflendi. 

Bu ihaleye göre, bakanlığın biçim teşkilatındaki hepsi birimler belirledikleri evrak ve dokümanları, ihaleyi meydan şirketin çırçıplak çalışanlarına “hiçbir delil ve ya resmi sahra olmaksızın” doğrudan konfirmasyon etti. Bu evrak ve dokümanlar, ihaleyi meydan şirketin bakanlığa mevrut çalışanı kabilinden gine şirkete alakadar bulunan tarama cihazlarından harici beyin ve CD’lere yüklendi.

Harici beyin ve CD’ler, tek sayısal asayiş önlemi olmadan şirketin görevlilerince Bilgi İşlem Dairesi’nde vazifeli büro müdürü Mesut Kesen’e konfirmasyon edildi. Kesen’in onayından güzeşte harici beyin ve CD’lerdeki bilgiler arşive atıldı. 

‘Belgeler bakanlıktan sızdı’

İhale şartnamesinde, 10 milyon sahife evrakın taranıp düzene atılırken “dijital verilerin salahiyetsiz şahısların eline geçmesini önleyecek ehliyetli ve mukteza tedbirin alınmadan” ihaleye çıkılmış yer aldığı belirlendi.

Bu mevzuyu inceleyici İçişleri Bakanlığı müfettişleri, hazırladıkları raporda, “firma kabilinden meydana getirilen taramada beğenilen sunucunun şirkete alakadar anonsör içindeki verilerin arka getirilemeyecek biçimde formatlanmadan şirkete konfirmasyon edildiği, harici hard diskin bulunmuş yer aldığı kasadan mukteza kayıtlar tutulmamak sureti ile asayiş zafiyetine kere açarak gurur içindeki evrakın çıkarılarak “sözde askeri casusluk” dosyasında adları yeralan bürokratların karalanmasına ve tasfiyesine sebebiyet verdiği, çıkarılan bu evrakın uygulayım kuvvetli şahıslarca Pandora data tabanının içerisine yeralmasına bozukluk olunduğu” görüşüne arazi verildi. 

Gelinen sonuç noktada, eksiltme kapsamında taraması meydana getirilen kestirmece 10 milyon sayı evrak ve dokümanın boyunca yeraldığı harici beyin ve CD’lerin ne yer aldığı bilinmiyor! Taramaların yapıldığı hususi şirkete alakadar bulunan sayısal data kopyalayan meslek ve cihazların ne yer aldığı bilinmiyor! Bakanlık birimlerinin, delil ve resmi pırtı olmadan çoğu kez mertlik görevlilerine taşıtılarak şirket görevlilerine konfirmasyon edilen doküman ve evraktan ne kadarının arşive kaydedildiği kupkuru şekilde bilinmiyor! Sonuçta, İçişleri Bakanlığı kabil devletin en örtülü bilim ve belgelerinin tutulduğu ortak kurumdaki 10 milyon sahife evrakın güvenliğinin sağlanamaması iri zafiyete ve skandala bozukluk oluyor. 

 

Bakmadan Geçme