• Haberler
  • Payitahtta 'Osmanlı Mahallesi' kurulacak

Payitahtta 'Osmanlı Mahallesi' kurulacak

- Osmanlı başkenti Bursa'nın Yıldırım ilçesinde oluşturulacak mahalle, mimari yapısı, giysileri, yemek kültürü ve insani ilişkileriyle 700 yıllık tarihin izlerini yansıtacak - Yıldırım Belediye Başkanı Edebali: - 'Değirmenlikızık'a bir Osmanlı Mahallesi yapıyoruz. Osmanlı döneminin insan ilişkilerini ve ticaret anlayışını hayata geçirecek bir proje. 15 milyon liraya mal olacak çalışmanın projesi bitti, uygulamaya başlıyoruz' - 'Zamanda yolculuk gibi olacak. Maliyeti düşük ama etkisi büyük, muhteşem bir proje olacak.'

BURSA (AA) - İSMAİL ERSAN - Bursa'nın Yıldırım ilçesinde, mimari yapısı, giysileri, yemek kültürü ve insani ilişkileriyle 700 yıllık tarihin izlerini yansıtan, adeta canlı müze niteliğinde "Osmanlı Mahallesi" kurulacak.

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçelerinin, Osmanlı izlerini taşıyan mahalle, yapılar ve yaşantısıyla bilindiğini söyledi.

Eskiyi unutmadan, kültürel ile sosyal alanlarda şehre aidiyeti ve dayanışmayı sağlayacak hizmetler ürettiklerini dile getiren Edebali, "Yeni bir projemiz var. Bundan kastım, fiziksel dönüşüm. Problemli alanları düzelteceğiz. Şehrin mekansal sorunlarını çözecek yeni şehir planlaması yapıyoruz. Bir taraftan da vizyon projelerimiz var." diye konuştu.

- Osmanlı başkentine Osmanlı mahallesi

Edebali, mimari yapısı, giysileri, yemek kültürü ve insani ilişkileriyle 700 yıllık tarihin izlerini taşıyacak "Osmanlı Mahallesi" kuracaklarını bildirdi.

Adeta canlı müze niteliğindeki "Osmanlı Mahallesi" projesinin tamamlandığını kaydeden Edebali, şöyle devam etti:

"Bu mahalleyi Değirmenlikızık'a yapıyoruz. Nasıl Cumalıkızık'ta 700 yıl boyunca bir köy yaşamı varsa bu da 700 yıl önceki insan ilişkilerini ve ticaret anlayışını hayata geçirecek bir proje olacak. 15 milyon liraya mal olacak bu çalışmanın projesi bitti, uygulamaya başlıyoruz. Oraya giden turistler 700 yıl önceki giyim kuşam, ticari anlayışla karşılaşacak. Mahallede üslup, nezaket nasıldı, orada da böyle bir proje yapıyoruz. Değirmenlikızık'ta çınarların olduğu bir yer var. 5 bin metrekareye yakın bir alan. Orada tarihi anıt çınarlarımız var. Oraya Bursa evleri de yapacağız. Esnafın hangi ürünleri sattığını, birbirlerine nasıl hitap ettiğini, bir ahilik anlayışı içinde, temsili olarak yaşatacağımız bir mahalle olacak."

Mahallede, Osmanlı dönemi kültürünü bugüne uyarlayacaklarını anlatan Edebali, "Geçmiş değerlerimizi, geleneklerimizi insanlarla paylaşacağız. Ticari anlayışımızı bugüne taşıyacağız. Bu projede tarih hocalarımız da var. O mahalleye girdiğinizde '500 yıl öncesine gittim' hissine kapılacaksınız. Zamanda bir yolculuk gibi olacak. Maliyeti düşük ama etkisi büyük, muhteşem bir proje olacak." dedi.

Osmanlı dönemine ait cami, han, hamam, külliye gibi çok sayıda eseri barındıran Bursa, imparatorluğa başkentlik yapan yerler arasında bulunuyor.

Bakmadan Geçme