Performans düşüklüğü gerekçesiyle işten çıkarılan çalışana tazminat
Ankara'da performans düşüklüğü gerekçesiyle tazminatsız işten çıkarılan satış yöneticisi Burcu K., işe iade davasını kazandı ve işveren, kararı uygulamayınca 450 bin TL tazminat ödedi.
Ankara’da, 5 yıldır bir kurumsal firmada satış yöneticisi olarak çalışan Burcu K., iş yerinde performans düşüklüğü nedeniyle tazminatsız işten çıkarıldı. Burcu K., işe iade talebiyle dava açtı. Ankara 6. İş Mahkemesi, davanın sonucunda Burcu K.'nin işe iade edilmesi gerektiğine ve işverenin bu kararı uygulamaması durumunda 450 bin TL tazminat ödemesine hükmetti.
Mahkeme, işverenin performans değerlendirmesi için objektif kriterler sunmadığını ve performans hedeflerinin davacıya daha önce tebliğ edilmediğini belirtti. Ayrıca, davacıya ait performans raporlarının işverenin iddialarını desteklemediği ve işverence yeterli eğitim verilmediği tespit edildi. Bu nedenle, işten çıkarma işleminin hukuka aykırı olduğuna karar verildi.
Avukat Senem Yılmazel: "Objektif Kriterler ve Eğitimler Gerekiyor"
Burcu K.'nin avukatı Senem Yılmazel, performans düşüklüğü nedeniyle işten çıkarılmak istenen bir çalışana objektif kriterler belirlenmesi ve bu kriterlerin işçiye tebliğ edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, işverenin performans artırıcı eğitimler sağlaması gerektiğini belirterek, "Eğer performansı düşükse neden düşük, bu nasıl artırılabilir gibi önlemler alınmalıdır. İş hukuku, işçilerin lehine yorumlanmalıdır ve fesih son çare olarak görülmelidir," dedi.
Yılmazel, işe iade davası açmak için fesih tarihinden itibaren en geç 1 ay içinde arabulucuya başvurulması ve sonrasında 2 hafta içinde dava açılması gerektiğini vurgulayarak, bu sürelerin sağlanmaması durumunda davanın reddedilebileceğini belirtti. Ayrıca işverenin işe iade talebine uymaması halinde 4 aylık brüt ücretin ödeneceğini, uymaması durumunda ise 8 aylık brüt ücretin ödenmesi gerektiğini ifade etti.