Piyasalarda Merkez Bankası'nın faiz kararı bekleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak olan faiz kararı tüm ekonomi aktörleri ve piyasalar için büyük bir öneme sahip.

  • 89

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak olan faiz kararı tüm ekonomi aktörleri ve piyasalar için büyük bir öneme sahip. Mart ayında faiz oranını %45'ten %50'ye yükselten Merkez Bankası'nın Nisan ayı kararı merakla bekleniyor.

Merkez Bankası'nın Nisan ayı faiz kararı 25 Nisan 2024 Perşembe günü saat 14.00'te açıklanacak. Önceki toplantıda faiz oranını artıran Merkez Bankası'nın bu kez faiz oranında bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı konusunda piyasa oyuncuları büyük bir beklenti içinde.

Mart ayındaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz kararı açıklandığında, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı %45'ten %50'ye yükseltilmişti. Ayrıca, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarını da bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlemeye karar vermişti. Önceki uygulamada bu marj 150 baz puandı.

Karar metninde, Şubat ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin hizmet enflasyonu öncülüğünde öngörülenden yüksek gerçekleştiği ve tüketim malı ve altın ithalatındaki yavaşlama ile cari dengede iyileşmenin gözlendiği belirtildi. Ancak, hizmet enflasyonundaki katılığın, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarındaki baskılarla enflasyonun canlı kaldığı ifade edildi.

Kurul'un aldığı karar metni ayrıca, enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak politika faizinin artırıldığını belirtti. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunun daha da sıkılaştırılacağı ifade edildi.

Bu açıklamaların ardından piyasalarda oluşan beklenti doğrultusunda, 25 Nisan'daki Merkez Bankası toplantısında alınacak kararın ekonomi ve piyasalar üzerindeki etkileri büyük bir merakla bekleniyor. Piyasalarda oluşan bu yoğun beklenti ve kararın açıklanmasıyla birlikte, ekonomi ve finans piyasalarındaki hareketlilik de hız kazanacak.

Bakmadan Geçme